IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фотоволтаичните централи протестират срещу решението за изключването им

Заради препълнени язовири в момента водните централи са пуснати на пълна мощност и това налага промяна в микса

11:46 | 04.04.13 г. 120
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фотоволтаичните централи протестират срещу решението за изключването им

Фотоволтаичните централи изпратиха протестно писмо срещу решението за ограничаване на произведената от тях енергия. Намалението е наложено по искане на Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО), а целта е балансиране на системата след препълването на язовирите и пускането на водноелектрическите централи на пълна мощност.

Във връзка с тази ситуация се променя енергийният микс и намалява делът на АЕЦ „Козлодуй“, ВЕИ-тата и въглищните централи. За ВЕИ-сектора промяната означава изключване на 40% от мощностите.

В официалната позиция на Българската фотоволтаична асоциация обаче се казва, че от възобновяеми източници се произвеждат „от няколко киловата до няколко мегавата“ и не е възможно именно те да повлияят на баланса на енергийната система на страната ни.

Тази сутрин зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов обаче уточни, че критерий за спирането на мощности е цената, на която те произвеждат енергия.

Все пак от БФА подготвят сигнал до главния прокурор, в който ще поискат да бъде спряно нарушаването на действащото законодателство и европейските нормативи.  

"Поредицата обвинения срещу производителите на екологична енергия целят да оправдаят последователните грешни политически решения, които тласкат българската енергетика от дефицит през м. януари 2010г (когато бе спрян износът на електроенергия от страната) до свръхпроизводство през м. март-април 2013г. ", се казва още в позицията на асоциацията. 

Междувременно от електроразпределителните дружества съобщиха, че във връзка с искането на ЕСО са започнали изключването на мощности. ЧЕЗ обявиха, че от 10 до 18 часа днес ще бъдат изключени всички вятърни и фотоволтаични централи на територията на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана.

EVN въвежда ограничение на 40% от инсталираните в Югоизточна България ВЕИ-мощности. Мярката ще важи от 10 до 17 часа днес, но от дружеството уточняват, че ще се съобразят с последващи разпоредби на системния оператор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 0
Jekata
преди 11 години
Е как да речем покрай Виена няма вятърни паркове? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 23 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Понеже и в Германия, макар и още тихо, но започват хората да ръмжат срещу безумните цени на фотоволтаици и перки, вече има и там гласове срещу поскъпването на тока, та като тресне и там, защото те германците малко бавно загряват, но после силно удрят по масата, ще стане като с конското месо - тотално изкормяне на цялата престъпна ВЕИ нафия, която е пуснала корени най-вече в Брюксел. Първите сигнали, че предстоят могъщи трусове в тази далавера е излизането на германскит производители от бизнеса с фотоволтаични панели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 26 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Майната им на фотоволаиците, ами е интересно колко % от банковите кредити са набутани в тоя бизнес и коя банка е раздала най-много кредити в бизнеса с панели?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 23 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
Фотоволтаичните централи протестират срещу решението за изключването им.Плащачите го приветстват. Ха да видим кой е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
...космодрумобъркал си се нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Това, което аз не зная сега лъсва показано от прокуратурата. Аз ще приветствам напускането за Берлин на въпросните хора и да си правят там централки знам, че има голям глад за ток след като ще спират всичко ядрено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 41 rate down comment 2
Jay Gould
преди 11 години
В Австрия няма фотоволаични и вятърни паркове. Вместо това залагат на принципа "Всеки дом - електроцентрала". След като човек си сложи на къщата или в кооперацията панел, или сложи перка във фермата си и покрие собствените нужди, остатъка продава на местната енергийна компания. Местното дружество изкупува соларната и вятърна енергия по 8 евроцента за киловатчас, което е около 16 стотинки. В България обаче, където аз и ти не можем да си сложим панел, защото ще се наложи да минем дълга, скъпа и сложна бюрократична процедура, токът от соларните централи се изкупува по цена от 24.28 стотинки на киловат (12.38 евроцента) и то това е цената "след намалението" от последната година. В случая, другари от разни фирми като "Интерсолар Варна" АД (Интерсервиз Узунови АД) трябваше да си гарантират печалбите за сметка на такива като нас... А да бе само другаря Узунов, на ръце да го носим, а те са цяла армия енергийни вампирчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 31 rate down comment 1
Rumen_
преди 11 години
Да не бъркаме бизнеса с обикновения грабеж, моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 28
Черкезов
преди 11 години
Да, не са случайни хора, те бяха с модерно мислене и предприемчиви. След това фиаско ще хванат и те самолета за Берлин и тук ще останат сам комунисти като теб.Играчите с пари както казваш направиха централити и ги продадоха навреме, но понеже нищо не знаеш за този бизнес, не се излагай моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 1
deant
преди 11 години
"Капиталисти" - що не пробвахте в сектор с реална конкуренция вместо на гарантиран пазар? Щото всички много добре знаем, че тези "предприемачи" "заложили къщите си" ВЪОБЩЕ не са случайни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още