Близо 50% от производителите на спиртни напитки у нас са в сивия сектор. Това заяви пред журналисти в Пловдив Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарската камара, съобщи "Фокус". Моллов присъства на откриването на XXI-вото издание на международното винаро-лозарско изложение "Винария".
По думите на Моллов, голяма част от алкохола, който се изконсумира у нас, се произвежда при нерегламентирани условия.
"В България реколтата от грозде е над 350 хиляди тона годишно, от тях над 150 хиляди тона отиват някъде, но никой не знае точно къде. Дали се изпиват при домашни условия, или се предлагат нерегламентирано на пазара, не може да се каже със сигурност, тъй като не се контролира. Смея да твърдя, че този алкохол отива в селските кръчми, кварталните кръчми, в all inclusive системите, по магистралите и пътищата", коментира Моллов.
Той посочи, че при легалните производители всичко това е ясно и няма как да стане грешка, но това, "което се вари в селските казани, няма контрол". В тази връзка той допълни, че при нелегалното производство няма как да бъде извлечен метиловият алкохол и човек може да се натрови.
Според Моллов само с инцидентни проверки не може да се осъществява качествен контрол на производството. Проверките трябва да бъдат планирани и системни.
Той посочи, че у нас около 100 са производителите на казани у нас. Чрез тях също би могло да се стигне до нелегалните производители на алкохол.
„Винария 2013” се провежда под патронажа на Министерството на земеделието и храните и се организира от Международния панаир Пловдив и Националната лозаро-винарска камара. Тази година се представят 140 изложители от 13 държави. Щандове имат посолствата на Аржентина, ЮАР, Румъния.