fallback

Преглед на печата за 3 април

07:50 | 03.04.13 г.

Нова доза антипазар

в. Капитал Daily

Служебният здравен министър полк. Николай Петров също дебютира с формула за борба срещу недоволството на пациентите от нереформираната здравна система в полето на цените на лекарствата. В края на миналата седмица, когато на сайта на ведомството беше качена за обществено обсъждане проектонаредбата за цените, той заяви ентусиазирано, че "какво по-социално от това една година да не се повишават цените на лекарствата".

В проекта са записани два нови текста за регулация на цените. Според единия фармацевтичните компании няма да имат право да променят повече от веднъж годишно цената на продуктите без рецепта – става въпрос за 1198 лекарства, които пациентите си купуват сами.

И NET1 излезе на телефонния пазар

в. Капитал Daily

Конкуренция от големите телекоми, ниски тарифи и непрекъснато консолидиращ се пазар. С такава ситуация са принудени да се справят независимите интернет и тв доставчици, които оцеляха след вълната на изкупувания в сектора. Основният фокус на бизнеса вече не са евтините високи скорости за достъп до глобалната мрежа, а разнообразните пакетни услуги. Доставчикът NET1, който запази независимостта си въпреки офертите, които получаваше за покупка и от трите мобилни оператора ("Мобилтел", "Глобул" и БТК), явно също залага на "пакета". В неговия случай това означава предлагане и на фиксирана телефония.

Интернет операторът и досега предлагаше освен достъп до глобалната мрежа и телевизия. NET1 обаче реши да разшири портфолиото си и да включи трета услуга – фиксиран телефон. Тя вече е достъпна, макар за момента само за корпоративни клиенти, обявиха във вторник от дружеството. Операторът пуска телефонни услуги както отделно, в рамките на няколко абонаментни плана, така и в пакет с високоскоростен интернет достъп.

Партиите масово разчитат на фантоми и затворници за изборите

в. Сега

Избирателните списъци продължават да са пълни с фантоми, а затворници и психично болни масово са "подкрепили" подписките на партиите за участие във вота. Това стана ясно вчера.

6 956 890 българи ще могат да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 12 май. Хората с право на глас отново драстично се разминават с данните за населението. Според НСИ към 31 декември 2012 г. българите над 18 г. са 6 145 788 души. Покрай референдума отново излезе огромната разлика и възникнаха съмнения за близо 800 000 фантоми в списъците. Тогавашният регионален министър Лиляна Павлова обаче ги обясни с 668 столетници и с българите в чужбина, които никой не знае колко точно са.

Оставка заради криза с тока

в. Стандарт

Диспечер номер едно в родната електроенергетика хвърли оставка. Причината - огромното количество проблеми, които предизвика ниското потребление на ток в страната, минималният износ и огромното производство от ВЕИ. Шефът на Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор Митю Христозов, който реално казва коя централа на каква мощност да работи и коя да спре, подаде оставка. Официалната причина е здравословни проблеми с високо кръвно, заради което Христозов е подал и заявление за пенсиониране по болест. Истинският мотив обаче са огромните проблеми с електроенергийната ни система през последните месеци. Зелените централи бълват ток, който задължително се изкупува. Това налага да се спират ТЕЦ-ове, заради което пък миньори излизат в принудителен отпуск.

Влизаме в енергиен съюз с Унгария

в. Стандарт

България ще влезе в нов енергиен съюз с Унгария и още три страни от Централна Европа. Страната ни получи покана да се включи в проекта по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с унгарския му колега Янош Адер в Будапеща. Свързаност ни трябва както в електроенергийната, така и в газовата сфера, заяви българският президент. Това ще реши редица проблеми, които страната ни има в момента. Унгария, за разлика от България, има връзка, по която получава не само руски, но и норвежки газ, което й носи по-ниска цена. Ако нашата страна имаше такава свързаност, за последните 15 години щяхме да спестим 10 млрд. долара от похарчените пари за доставка на синьо гориво, обясни Плевнелиев.

Варна се качва на полски автобуси

в. Новинар

Полски автобуси ще возят варненци и гостите на града им. Новите 70 возила, които ще обновят автопарка на общинския превозвач, ще бъдат доставени от полската компания „Соларис”.

Фирмата е спечелила надпреварата и по трите обособени позиции от обявената обществена поръчка по проекта за интегриран градски транспорт. Бургас също се възползва от услугите на „Соларис”, която е доставчик на новите автобуси в морския град. Компанията преборила останалите си 9 конкуренти с добрите си технически параметри и изгодни цени.

Майстори се надпреварват с промоции при ремонта

в. Новинар

Майсторите започнаха надпревара за промоции. Тъй като пролетта е сезонът на ремонтите, фаянсаджии, бояджии и строители запретнаха ръкави да търсят нови клиенти.

За да намерят работа, те обявяват различни намаления при ремонтите, показа проверка на „Новинар”. Най-често майсторите свалят цели 15 на сто от общата цена, ако им поверите да работят цялостно по всички стаи в жилището. Специални намаления могат да ви направят и ако им дадете да боядисат дома ви с латекс по техен избор. Така цената за услугата им може да падне с 10 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
fallback