fallback

Къде ще се сблъскат титаните?

Столицата предлага най-много битки – Борисов приема Станишев на свой терен в Банкя, Кунева ще се бори с Ивайло Московски и Иван Костов в южните квартали

09:00 | 03.04.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Подреждането на листите на политическите партии за предстоящите предсрочни парламентарни избори вече стана причина за не една и две кавги. Първи се скараха представителите на „столетницата“, където решението на ръководителя Сергей Станишев да „пусне“ нови лица остави извън листите социалисти от ранга на Румен Овчаров и Румен Петков. Бунт срещу „парашутистите“ се появи и в регионалните представителства на „България на гражданите“.

Основните партии вече обявиха водачите си по места, тепърва ще се редят и имената на следващите места в листите. На този етап обаче се очертават няколко здрави битки. 

Фокусът, разбира се, е върху 25 Многомандатен избирателен район (МИР) в столицата, обхващаш районите Банкя, Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Надежда, Нови Искър и Овча купел. Един срещу друг там излизат Сергей Станишев и Бойко Борисов - лидерите на двете партии, които събират най-много проценти, според предварителните проучвания на социолозите.

В този избирателен район водач на листа ще бъде още и бившият кмет на Плевен Найден Зеленогорски, който в момента е част от партията на Миглена Кунева „България на гражданите“.

Самата Кунева обаче предпочете да се кандидатира в 23 МИР в София, който също крие потенциал за интригуващ двубой. Там тя ще трябва да премери сили с бившия вече транспортен министър на ГЕРБ Ивайло Московски. По традиция обаче в този избирателен район водач на листа е и лидерът на ДСБ Иван Костов. От БСП пък издигнаха за водач в този район кандидатурата на Жельо Бойчев. 23 МИР обхваща районите Витоша, Изгрев, Красно село, Лозенец, Младост, Панчарево, Студентски и Триадица.

В 24 МИР в София, където са районите Възраждане, Искър, Кремиковци, Оборище, Подуяне, Сердика, Слатина и Средец водачи на листи от ГЕРБ са бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов, срещу когото се изправят Прошко Прошков от „България на гражданите“ и Петър Курумбашев от БСП.

Интересни битки се очертават и извън столицата

Освен в София основните лица в партиите ще са водачи на листа и в още един областен град. На този етап обаче не всички партии са подредили местата по градове.

Засега интересни двубои се очертават в Пловдив, където водач на ГЕРБ е Бойко Борисов, а срещу него се изправя любимецът на социалистите – Стефан Данаилов. В този град водач на "България на гражданите" е организационният секретар на партията - Калин Томов.

Във Варна водач на листата на досегашните управляващи е Лиляна Павлова, която ще спори за победата с бившия министър на образованието в тройната коалиция Даниел Вълчев - сега представител на „България на гражданите“. Павлова ще е водач и в Стара Загора срещу лидерът на БСП Сергей Станишев. В града на липите водач на листа е и Христо Ангеличин – общински съветник на София, избран от квотата на ДСБ, но вече част от „България на гражданите“.

Най-безпроблемна засега изглежда ситуацията за Цветан Цветанов. Бившият вътрешен министър е водач на листата на ГЕРБ в Благоевград и Велико Търново. За тези градове са известни лидерите на "България на гражданите - съответно политологът Георги Киряков и преподавателят от НБУ Петър Николов. Все пак обаче не са готови всички листи на опонентите. 

Гражданско участие в изборите

След като се отказаха от емблематични имена от своята партия, от БСП включиха в листите си стабилно гражданско присъствие. Впечатление правят имената на оперния певец Калуди Калудов и олимпийския шампион по стрелба Таню Киряков. От ГЕРБ пък отговориха с поставянето на Станка Златева в листата за Сливен. Номинация получи и директорът на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов, който беше пуснат в неплатен отпуск от финансовия министър в служебния кабинет Калин Христов. 

Партиите имат задължение да обявят имената на участниците в изборите и техните позиции в листите в районните избирателни комисии до 6 април. Това е записано в решение на Централната избирателна комисия от 30 март. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 13.09.22 г.
fallback