fallback

Работодателите напускат Тристранката, не искат да разкриват доходите си

Работодателските организации считат, че предложението за деклариране на имущество от широк кръг обществено значими лица противоречи на Конституцията

21:22 | 01.04.13 г. 12
Автор - снимка
Създател

Всички национално представителни работодателски организации напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Решението има незабавен ефект, посочват от организацията.

На провелата се днес среща в Палатата четирите национално представителни работодателски организации взеха решение да се подготви декларация до председателя на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), с която да се обяви, че напускат Съвета, се казва в съобщение на организацията.

Причина за решението е несъгласието на работодателите с промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор. Според тях въпросните изменения противоречат на Конституцията.

Промените предвиждат пред Сметната палата да декларират доходите и имуществото си всички представители на тристранката (синдикалните лидери и представителите на работодателските организации). Тези изменения са предложени от лидера на РЗС Яне Янев. Утре в Министерски съвет ще се състои заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се очаква да бъдат обсъдени мерките, предприети в икономическата и социалната сфера. На заседанието, свикано от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова, ще бъде обсъден и проект на Актуализирана стратегия по заетостта на България 2013-2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
fallback