fallback

Нови 2 лв. за гаранционен фонд по застраховка Гражданска отговорност на МПС?

Те ще покриват риска от неплащане към Системата Зелена карта

15:32 | 01.04.13 г. 3

Има предложение да се въведе вноска от 2 лв. към всяка полица Гражданска отговорност на водачите и ползвателите на МПС с която да се покрива риск от неплащане към страна от Системата Зелена карта, каза на пресконференция днес Стефан Софиянски, изпълнителен директор на Лев инс.

Целта ще е с тези 2 лв. на полица да се създаде нов фонд към Гаранционния фонд, от който да се плаща на чуждестранните застрахователни компании и Гаранционни фондове, когато те имат претенции към българските застрахователи и нашия Гаранционен фонд.

Гаранционните фондове изплащат обезщетение на пострадалите от водачи без гражданска отговорност. „Ако всички водачи на МПС сключват застраховки, няма да има нужда от вноски към такъв фонд, но при покритие на задължителната застраховка от около 80%, тези вноски са нужни“, сподели Софиянски.

В момента в Гаранционния фонд постъпват 8,5 лв. от всяка автозастраховка Гражданска отговорност, както и 0,15 лв. от задължителната застраховка Злополука на на пътниците в обществения транспорт (включва автобуси, таксита, въжени линии и влекове, тролейбуси, самолети, кораби, влакове).

Софиянски разкри и че България се е разминала на косъм от въвеждане на Мониторинг в системата Зелена карта, което щеше да означава въвеждане на граничен контрол, сбогом на Шенген, внасяне на депозит от българските застрахователи в европейска банка, обща презастрахователна програма и допълнителни вноски.

Причината за проблема е било неплащането от страна на три български застрахователи на щети в чужбина, причинени от автомобили застраховани в тези три компании. Задълженията са били изплатени, но България остава под наблюдение. „Не казвам, че няма застрахователни измами в чужбина, но българските компании са длъжни да платят, ако чужд застраховател или гаранционен фонд поиска това. Едва след това българските застрахователи могат да търсят по съдебен ред доказването на застрахователна измама“, уточни Софиянски.

„Днес подавам оставката си като изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Лев инс, защото влизам в политиката. След 15 години в застрахователя, които 12 г. като изпълнителен директор, смятам, че съм достигнал лимитът тук. Затова искам да се занимавам с политика, защото знам как се прави бизнес в условията на криза и мога да помогна на обществото и държавата“, заяви Софиянски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 05.09.22 г.
fallback