fallback

Ново увеличение на цените на производител и през февруари

Статистиката отчита значителен ръст при цените на производителите на хранителни продукти

11:35 | 29.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През февруари Националния статистически институт (НСИ) отчете ръст на общия индекс на цените на производител*. На месечна база увеличението е в рамките на 0,8%, а на годишна – в размер на 2,1 на сто.

Статистиката отчита ръст на цените в промишлеността от 1,8% на месечна база, както и от 1,1% по отношение на цените на производителите в преработващата промишленост. На годишна база най-съществено увеличение се наблюдава отново при промишлеността и отново в рамките на 1,8 на сто.

От данните се вижда, че най-значителен е ръстът при производителите на хранителни продукти (7,7%), както и на каучук и пластмаси (6,6%). Намаление се наблюдава по отношение на производството на автомобили (-1,1%).

От НСИ проследяват и движението на цените на производител само на вътрешния пазар. Данните показват увеличение и по отношение на този индикатор – с 0,5% на месечна база и с 2,6% на годишна база.

Увеличението на месечна база се основава на по-високите стойности на цените на производител в добивната промишленост (1%) и преработващата промишленост (0,8%). Намаление от 0,1% се отчита по отношение на производството и разпределението на електрическата и топлоенергията и газ.

На годишна база се наблюдава ръст на цените от 5,1% в сектора производство  и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ и от 1,7% в преработващата промишленост. В добивната промишленост има спад от 2,9 на сто. От статистическият институт отбелязват още, че през февруари на годишна база сред най-значимото изменение на вътрешния пазар са цените на производителите на хранителни продукти (8,2%) и на напитки (6,5%).

*Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:48 | 13.09.22 г.
fallback