fallback

Бизнес климатът се влошава - фирмите се оплакват от лошата икономическа среда

Стабилна е ситуацията единствено в сектора на услугите, където очакват подобряване на средата и повишаване на търсенето

12:07 | 28.03.13 г. 2

Общият показател на бизнес климата намалява с 1,8 пункта през март спрямо нивото си от февруари, съобщава Националния статистически институт (НСИ). Причината за намалението е влошаването на съставните показатели за промишлеността, строителството и търговията на дребно.

Най-значимо е намалението в сектора "Търговия на дребно". Представителите на този сектор изразяват своето притеснение от моментното състояние на бранша, а в същото време и оценката им за следващите месеци остава умерена. По тази причина и съставният индекс бележи спад от 5,3 пункта спрямо февруари.

Търговците се оплакват от негативното влияние на свитото търсене през месеца, който измества ефекта от несигурната икономическа среда. Прогнозите са цените да останат без промени.

Състоянието на предприятията в настоящия момент притеснява и мениджърите от сектора „Промишленост“, съобщава още статистиката. Очакванията за следващите месеци обаче се подобряват и съставният индикатор записва спад само с 1,2 пункта. Като основната пречка пред бизнеса е посочена неблагоприятната бизнес среда.

В сектора на „Строителството“ е отчетен най-ограниченият спад за този месец – 0,7 пункта. Основната причина е изместването на очакванията на строителните предприемачи за следващите месеци от „по-добро“ към „запазване на същото“. Посочените пречки за развитие са несигурната икономическа среда, както и финансови проблеми и недостатъчно търсене, заявяват от сектора.

Без сериозни промени остава равнището на съставния индекс в сектор "Услуги". Очакванията на управителите на компании от този бранш за следващите месеци са за подобряване на ситуацията и повишаване на търсенето на услуги. От сектора се оплакват от слабостите в икономическото законодателство и финансовите проблеми като основна пречка за развитието на бизнеса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:59 | 12.09.22 г.
fallback