fallback

Изплатиха субсидиите на производителите на тютюн

От бранша очакват увеличение на помощта след като през последните години количествата произведен тютюн се увеличават

14:01 | 27.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Почти 72 млн. лева бяха преведени по сметките на над 40 хил. производители на тютюн, съобщиха от фонд „Земеделие“. Средствата са от националната схема за доплащания. Определените помощи са по сортови групи тютюн.

Най-големи са те за отглеждащите сорт „Басми“ - 2 лева на килограм. За сорт „Каба Кулак“ се отпускат по 90 стотинки на килограм, за „Бърлей“ по 68 стотинки за килограм, а за „Вирджиния“ - 59 стотинки.

На 20 март от Асоциацията на българските тютюнопроизводители обаче съобщиха, че за последните три години субсидиите за бранша не се променят, а производителите се увеличават. От организацията поискаха още около 11,4 млн. лева за доплащането на по-голямата продукция през последните години. През 2012 година националните доплащания са били в същия размер, а произведеното количество тютюн е било 46 хил. тона. През тази година продукцията надхвърля 50 хил. тона.

Заради по-големите количества и повечето заявления от МЗХ ще поискат от Европейската комисия разрешение за увеличаването на субсидиите, съобщи служебният земеделски министър Иван Станков след среща с бранша.

Асоциацията на българските тютюнопроизводители настоява и през следващия програмен период в Общата селскостопанска политика на ЕС да бъдат предвидени директни плащания от европейските фондове за тютюнопроизводителите. През последните години субсидиите за бранша в целия ЕС се свиват като част от мерките за борба с тютюнопушенето.

Заради социалния ефект обаче на този етап плащанията не са спирани. Това решение на европейските институции има много критици, защото от една страна с парите на данъкоплатците се стимулират различни програми в борба с пушенето, а от друга страна продължава помощта за отглеждащите тютюневи насаждения.

Тютюнопроизводителите обаче контрират, че голяма част от тяхната продукция е предназначена за износ. Ако от бранша преминат към алтернативни култури пък може да се окаже, че за производството на цигари в ЕС ще се наложи внос на тютюн.

В България с тютюнопроизводство се 35 хил. души, според статистиката на асоциацията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 12.09.22 г.
fallback