fallback

Икономедиа: Атаките на Цветан Василев започнаха още през 2009 г.

Банката на Василев се утвърди като неформален коалиционен партньор на всяка власт в България, се казва в отговора на издателството

19:33 | 25.03.13 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

"В интервю за  Der Stadnard от 24 март Цветан Василев изнася множество неверни факти и отправя безпочвени обвиненя към "Икономедиа" и издаваните от нея вестник "Капитал" и новинарския сайт Dnevnik.bg. Основната теза на интервюто е невярна и силно манипулативна", заявява в писмо до редакцията на австрийския Der Stadnard българското издателство.

„Атаките на Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) срещу "Икономедиа" и нейните собственици започнаха през 2009 г. Тогава "Капитал" беше първата българска медия, която в свое журналистическо разследване разкри порочната схема как с пари на данъкоплатците, политиците които са на власт, си осигуряват медиен комфорт, финансирайки банката на г-н Василев, а чрез нея по различни финансови, търговски и правни механизми издържат Нова Българска Медийна група (НБМГ) и медиите гравитиращи около нея. Още тогава посочихме, че е смущаващ факта, половината от всички пари на държавни компании да стоят в една малка частна банка. Но още по-вреден ефект за обществото произтича от срастването на медийна, политическа, регулаторна и съдебна власт в една обща група - търговска банка, медии и фирми. Този конгломерат е контролиран от Цветан Василев и неговия партньор, депутатът от ДПС, издател в сянка на медиите от спомената група и магистрат от националното следствие, Делян Пеевски. Този невиждан другаде сплит на конфликти на интереси обрича на провал всеки опит за модернизация на икономиката, регулаторната рамка и съдебната система в България. Подобни схеми са причина българите да живеят в устойчива бедност", пише в писмото до австрийската редакция.

"След разследванията в "Капитал" и "Дневник" за КТБ вече почти четири години, изданията на "Икономедиа" и нейните собственици, са подложени на непрекъснати медийни атаки и институционален тормоз. През това време банката на г-н Василев се утвърди като неформален коалиционен партньор на всяка власт в България, независимо от нейната идеология и цели. Чрез увеличаващото се количество медии под контрола на тандема Василев-Пеевски, в страната беше наложено почти пълно информационно затъмнение, като абсурда стигна дотам, че всички традиционни политически партии, от страх и/или от зависимост избягват изцяло темата за медийната свобода". 

От българското издателство припомнят за личната визита на комисаря и зам. - председател на ЕК Нели Круз, която изрази огромното си притеснение от състоянието на медиите в България. В края на миналата седмица, когато тя обяви обществени консултации, които да гарантират медийната свобода и плурализъм, в речта си даде като пример "притесненията за прекомерна концентрация на медийната собственост и липсата на прозрачност в България". Тази констатация се отнася именно за групата медии, контролирани от Василев-Пеевски, поясняват от "Икономедиа". 

Заради тези проблеми през последните няколко години България се срина и в класациите за медийна свобода на "Репортери без граници".

Изданията на г-н Василев и г-н Пеевски си позволиха да цензурират дори посланика на Германия в София, н.пр. Матиас Хьопфнер, който в интервю за един от вестниците в НБМГ, даде негативна оценка за медийната среда в България, припомнят от "Икономедиа". 

"Уважаеми главен редактор,

Вестник "Капитал" съществува от 20 години и е доказал обективността си. "Дневник" - от 12 години. Журналистите от "Икономедиа" са водещи имена в журналистиката, спазват високи професионални и етични стандарти. Собствеността на фирмата е ясна и прозрачна от първия ѝ ден, до днес.

Независимо от атаките на медиите около Василев, изданията на "Икономедиа" отразяват дейността на групата му фирми професионално, базирано изключително на факти.

Безспорен факт например е, констатацията в доклада на кредитната агенция Fich от март, че концентрацията на средства на държавни енергийни фирми в размер на 87% или 624 млн. лева в КТБ е недопустима и представлява риск за ликвидността на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който притежава основните държавни активи в енергетиката на България. 

"Капитал" и "Дневник" бяха и сред малкото медии, които обясниха и коментираха кое предизвиква ожесточената атака срещу президента в изданията и телевизията, контролирани от Василев-Пеевски, когато той започна да съставя служебното правителство.

Ние разбираме страховете на Василев, ако държавните предприятия изтеглят част от депозираните в КТБ средства или просто започнат да се разплащат с тях. Българските граждани и данъкоплатци обаче, не може вечно да са заложник на подобна институционализирана форма на политическа корупция и злоупотреба с обществени средства. Надяваме се тези факти и обяснения да помогнат на вашите читатели да се ориентират в пълната картина на случващото се в България“, приключва писмото на издателството до редакцията на австрийския вестник. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
fallback