fallback

Промени в Закона за ДДС поискаха индустриалци

Монополните доставчици на обществени услуги да разкриват публично информацията от техните регистри, настояват от АИКБ пред министъра на икономиката

15:44 | 25.03.13 г.

Да се намали срокът за възстановяване на данъчния кредит по Закона за данък върху добавената стойност, както и въвеждане на задължителна регистрация по ЗДДС на всички стопански субекти, поискаха от Асоциация на индустриалния капитал в България на среща с министъра на икономиката Асен Василев.

Очакванията на работодателите от служебния кабинет са за запазване на макроикономическата стабилност и намаляване на административната тежест пред бизнеса, съобщават от асоциацията.

Работодателите искат гарантиране на ефективен контрол над дружества с монополно положение на пазара. За целта от АИКБ настояват монополните доставчици на обществени услуги да разкриват публично информацията от техните регистри, която да бъде наблюдавана от анализаторите.

Предложенията на индустриалците за постигане на по-добри условия за правене на бизнес в България включват още оптимизиране разходването на средствата по оперативна програма “Конкурентоспособност”, за които сега има пречка да бъдат усвоявани, както и нов подход при определянето на минималната работна заплата.

От асоциацията са твърдо против нейното административно увеличаване, защото този подход води до обратен ефект - намаляване на заетостта и повишаване на безработицата, е подчертал Велев пред икономическия министър.

АИКБ настоява и да се поднови активно работата на Съвета за икономически растеж с оглед на намиране на удачни както за предприемачите, така и за държавата решения в насока на преодоляване на проблемите и създаване на по-добра среда за правене на бизнес в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
fallback