fallback

Пловдивският общински съвет прие ликвидацията на Белодробната болница

Предвижда се в бъдеще туберкулозно болните да бъдат лекувани в ново отделение към Университетската болница "Свети Георги"

22:00 | 21.03.13 г. 1

Пловдивският общински съвет гласува за ликвидацията на Белодробната болница заради дългове от над 4 млн. лева, съобщи БНР.

Предвижда се в бъдеще туберкулозно болните да бъдат лекувани в ново отделение към Университетската болница "Свети Георги". От Министерството на здравеопазването за това са отпуснати 1,5 млн. лева.

За да изразят несъгласието си с това решение, пред сградата на местния парламент недоволни медици, синдикалисти и граждани скандираха "Оставка".

Според протестиращите със закриването на здравното заведение се цели да бъдат задоволени нечии апетити към базата и прилежащите терени. Те са притеснени за работните си места и твърдят, че с разкриването на новото отделение няма да бъдат обхванати всички нуждаещи се от медицинска помощ.

“Намаляват леглата за лечението на астмите, на пневмониите с обяснението, че тези заболявания могат да се лекуват във всички болници. Във всички болници няма пулмолози”, коментират медиците.

Кметът Иван Тотев, който пристигна едва след утихването на протеста пред сградата на Общинския съвет, беше категоричен, че ликвидацията е наложителна, защото бюджетът не може да понесе повече дългове на болницата.

Той обясни, че съкращенията ще бъдат минимални, а повечето специалисти ще бъдат пренасочени към новото отделение, както и допълни, че имотите на лечебното заведение вече са 100% общински.

С днешното решение на Общинския съвет в Белодробна болница предстои да влезе ликвидатор. Новото отделение за лечение на белодробни болести в Университетската болница "Свети Георги" може да заработи до края на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
fallback