fallback

Денят за размисъл преди изборите ще бъде почивен ден

На 11 май трябваше да отработваме почивния 2 май, според решение на кабинета "Борисов" от края на 2012 година

13:48 | 20.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На първото си заседание служебното правителство направи промени в календара на почивните дни – 11 май, който беше обявен от предишното правителство за работен ден, ще бъде почивен. С промяната почивният 2 май ще бъде отработен на 18 май.

Причината са предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат ден по-късно – на 12 май. Искането за промяна е внесено от министъра на труда и социалната политика, като посочените мотиви са осигуряването на ефективна подготовка и нормално провеждане на изборния процес.

По закон денят преди изборите е отделен за размисъл и тогава не се допуска политическа агитация, но няма забрана, ограничаваща трудовата дейност.

В своето първо заседание министрите одобриха още и структурните промени, които бяха направени при сформирането на служебното правителство.

С изменение на Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация е одобрено съвместяването на длъжността на министър-председателя с тази на министър на външните работи, въвеждането на три вицепремиерски поста и на министър за развитие на електронното правителство, който не ръководи министерство, става ясно от съобщението на пресцентъра на правителството.

Припомняме, че от партия „Атака“ поискаха обявяването на указа на президента Росен Плевнелиев за назначаването на служебното правителство за невалиден. Мотивите бяха, че структурните промени в Министерския съвет трябва да бъдат одобрени от вече разпуснатото Народно събрание. От Президентството отговориха, че са се ръководили от Конституцията и практиката на Конституционния съд при изготвянето на указа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
fallback