IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места

12:27 | 20.03.13 г. 191
БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Повишаване на максималния осигурителен доход, вдигане на осигуровките за пенсия и безработица, спиране нарастването на стажа и възрастта за пенсиониране на нивата от 2013 г. и разкриване на 250 хил. нови работни места обещават от БСП, ако спечелят изборите през май.

Плановете на левицата са да увеличи с 200 млн. лева средствата за Националния план за действие по заетостта, както и да се възползва от пълния потенциал на програмата за развитие на човешките ресурси, който се оценява на 120 хил. работни места.

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места.

Партията предвижда също така да замрази изискуемите за пенсия стаж и възраст на нивата от 2013 г. до 2025 или 2030 г., откогато се планира те да започнат да нарастват с по 1 месец на година.

БСП смята още да увеличи със съответно 1,2 и 1 процентни пункта осигурителните вности за пенсия и безработица, което според изчисленията им ще донесе допълнителни 400 млн. лева в осигурителната система.

Левицата планира още да даде възможност да се пенсионират предсрочно хората, на които не им достигат 2 години стаж или възраст за пенсия. Това според изчисленията на партията ще струва на държавата не повече от 23 млн. лева.

Планира се и въвеждането на швейцарското правило за регулярно индексиране на пенсиите.

Предлага се също така всяко дете с увреждане да получава 70 процента от минималната работна заплата, да се създаде и фонд за подпомагане на работодатели, които наемат хора с увреждания, както и да се изравни обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години с минималното възнаграждение.

Предвижда се също така годините от следването по редовна програма в университет да се считат за трудов стаж.

Водеща политика на социалистите се предвижда да бъде майчинството и отглеждането на деца. Планира се партията да предостави стимули за развитие на модела на 5-членното семейство – родители и 3 деца, като освен обезщетението за отглеждане на дете се обещава ръст и на детските надбавки, които ще се обвържат с възрастта на детето и ще отпадне подоходният критерий, на помощта за първокласниците и за децата в общинските държавни детски градини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

57
rate up comment 16 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
Три са нещата, които тр. да се оправят в тая страна:1. Правораздавателната система, без това ПРОСТО НЕ МОЖЕ;2. Административната тежест за правене на бизнес и нивата на корупция;3. Проблема с огромния процент неграмотни, без никаква квалификация и естествено вечно без работа хора. Мойто наблюдение е, че една голяма част от тези хора, нищо не е в състояние да ги накара да се ограмотят и квалифицират (ама абсолютно нищо имам предвид!). Следователно, ако не им се усигури работа, подходяща за квалификацията им (т.е. за липсата на каквато и да е такава), работа която да създава конвертируем продукт, а не просто да се раздават парите от някакви програми, като тая за развитие на човешките ресурси например, то тези хора ще висят на шията на социалната ни система до второ пришествие или ще са извор на нескончаемо социално, гражданско и т.н. напрежение, ако откажем да ги издържаме. Аз не се сещам за бизнес, който да дойде или да се зароди тука в БГ и да наеме в най-кратки срокове поне 100-150 хил. души с тоя профил, изглежда единствения вариант е вместо да им се плащат соц. помощи, ДЪРЖАВАТА да им раздаде мотики и геги, така поне ще изкарват една част от издръжката си в натура, вместо да се пилеят пари на социалната система.Ако имаме волята, като общество да работим по тези проблеми, ще има шанс и за държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
А ти да не си мислиш че 3-ят закон на Нютон може да победи 2-ят закон на термодинамиката за да е възможен перпетуум-мобиле (социализма), който всъщност е невъзможен.Верно - ти нормален ли си или ти се плаща да ръсиш такива глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 8 rate down comment 7
Myth
преди 11 години
bgMan изключително нагло е държанието ти, предполагам си работодател, mos70 може и да е написал много глупости но за някои неща е прав, като искаш работника ти да работи след 17:00 или след редовната 8 часова смяна ще му плащаш. Може работниците даискат много но пък работодателите в България, често се оливат и са изключително нагли. Ама искал да си ходи работника в 17:00 ми иска разбира ес до толкова му е работното време и за толкова му плащаш (специално ти незнам дали и за толкова му плащаш) Всеки иска без пари да му се работи в тая държава, ако може и работниците да си плащат на работодателя за това, че работят най-добре ще е. Ама ниска била производителността на труда, ми ниска ще е, като работниците работят с допотопни технологии и машини, ще е ниска. Щото работодателите предпочитат да карат Q7 вместо да инвестират в предприятието си и да вдигнат производителността. Не може да хванеш една бригада работници да им дадеш по една мотика (примерно) и да искаш производителността им да е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 9
mos70
преди 11 години
Цитат: "Ти какво... с протести ли плашиш.Ако много много напират протестиращите - като ги оставят без ток, вода, документи и работа ще стоят като наср.ни първокласници пред кварталния полицай.".............вЕрваш ли си? На твое място бих се притеснил: Третият закон на Нютон знаеш ли го?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 12 rate down comment 1
deant
преди 11 години
mos, дори на запад шефовете работят след работното време на подчинените си. Но предполагам на тебе това няма да ти стиска за да си шеф. Даже ти предлагам да кандидатстваш за държавна работа. Не е много висока заплата но всичко ти е нормирано и социални придобивки имаш, колиш бесиш частниците за отмъщение, прибираш по някой подкуп - сладък живот. Частния бизнес го остави на нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 2 rate down comment 12
mos70
преди 11 години
Цитат: "То може и да е регламентирано г-н социалист, но НИКОГА няма да ти се плати ако не си го заслужиш с работа и производителност."...........1. Дефинирай ми понятието "производителност"?2. Няма да плати- няма извънредна работа! Т.е. ти отказваш да спазваш правилата, що пък аз ще ти работя безплатно, при това извънредно? 3. Мога да ти кажа, че в Германия, за една и съща работа, с една и съща производителност, заплатата е 10 пъти по-голяма. Не казвам, че тук заплатат трябва да скочи 10 пъти, защо си давам сметка, че не е реално, но могат да се увеличат поне с 30% на този етап, и да почнат да се спазват правилата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Ти какво... с протести ли плашиш.Ако много много напират протестиращите - като ги оставят без ток, вода, документи и работа ще стоят като наср.ни първокласници пред кварталния полицай.Всекиму заслуженото е по-справедливо и по-меродавно отколкото на всички по равно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 15 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
То може и да е регламентирано г-н социалист, но НИКОГА няма да ти се плати ако не си го заслужиш с работа и производителност.Шефа да не е фараон на някоя пирамида да ти дава неща, които не си си изработил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 6 rate down comment 9
mos70
преди 11 години
Цитат:"Уважението трябва да се заслужи. Двойното заплащане също.".............................Двойното заплащане не се "заслужава", то е регламенитрано в КТ, и така е във всички държави! В Гърмания цъкне ли секундарника 17.00 ч- "туто-финито"! даже и работника да иска да остава, не му дават, защото ще трябва да му доплащат повече! Това не искате да го проумеете вие! Не искате да играете по правилата, искате да ви се работи по-много, при това в аванс, пък ако се "заслужи", може и да има бонусче! Е няма такъв филм в цивилизованите страни...а тук вече на път да приключи!Правилата на играта- в това е изхода! Всичко друго се видя се видя до къде води....и това е само началото, ако не се заиграе по правилата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 12 rate down comment 1
Ironhorse
преди 11 години
6. Не на последно място и идват контролните органи, все някъде попадаш за контрол - айде едно 150 лв., както казват за Бог да прости7. Трябва да закупиш материали - 1000 лв.8. Трябват ти Телефон, компютър, интернет и т.н. - 1500 лв. - тук съм много скромен.9. Кола - защото бизнесмен без кола е като без крака - от 5000 до лелеяните от теб 200 000, купи си по избор.10. Гориво - поне 500 лв. (много сромно число) защото ако не си търсиш клиенти, те няма да те намерят, бъди сигурен !11. Сега си определи и работно време, да закупиш материали, да произведеш, да продадеш и да търсиш нови клиенти.Айде успех, и да не забрави да се похвалиш с първият нает работник, който трябва по твоите разбирания да ти е и съдружник.Няма да ти вади парите я !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още