IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места

12:27 | 20.03.13 г. 191
БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Повишаване на максималния осигурителен доход, вдигане на осигуровките за пенсия и безработица, спиране нарастването на стажа и възрастта за пенсиониране на нивата от 2013 г. и разкриване на 250 хил. нови работни места обещават от БСП, ако спечелят изборите през май.

Плановете на левицата са да увеличи с 200 млн. лева средствата за Националния план за действие по заетостта, както и да се възползва от пълния потенциал на програмата за развитие на човешките ресурси, който се оценява на 120 хил. работни места.

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места.

Партията предвижда също така да замрази изискуемите за пенсия стаж и възраст на нивата от 2013 г. до 2025 или 2030 г., откогато се планира те да започнат да нарастват с по 1 месец на година.

БСП смята още да увеличи със съответно 1,2 и 1 процентни пункта осигурителните вности за пенсия и безработица, което според изчисленията им ще донесе допълнителни 400 млн. лева в осигурителната система.

Левицата планира още да даде възможност да се пенсионират предсрочно хората, на които не им достигат 2 години стаж или възраст за пенсия. Това според изчисленията на партията ще струва на държавата не повече от 23 млн. лева.

Планира се и въвеждането на швейцарското правило за регулярно индексиране на пенсиите.

Предлага се също така всяко дете с увреждане да получава 70 процента от минималната работна заплата, да се създаде и фонд за подпомагане на работодатели, които наемат хора с увреждания, както и да се изравни обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години с минималното възнаграждение.

Предвижда се също така годините от следването по редовна програма в университет да се считат за трудов стаж.

Водеща политика на социалистите се предвижда да бъде майчинството и отглеждането на деца. Планира се партията да предостави стимули за развитие на модела на 5-членното семейство – родители и 3 деца, като освен обезщетението за отглеждане на дете се обещава ръст и на детските надбавки, които ще се обвържат с възрастта на детето и ще отпадне подоходният критерий, на помощта за първокласниците и за децата в общинските държавни детски градини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

67
rate up comment 14 rate down comment 1
Myth
преди 11 години
То пък едно бъдеще в момента, хайде да не се лъжем и да не си слагаме розовите очила. Лошото е, че исканията са малко от главата за краката, всичко трябва да започва от законност и ред за всички и от там нататък да се мисли. Защото не е ли еднакъв законът за всички, то всичко по веригата вече е насрано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
На двама ви ще кажа да си представите държава без инвеститори, работодатели, капитал и без възможност за изходящи визи.Затова щом посмяхме да залитнем като общество към лудостта веднага ни хлопнаха вратичката към Шенген. Оттук нататък посегнете и на шефовете си и наистина ще си си заслужили участта, която ще ви сполети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 9 rate down comment 1
Myth
преди 11 години
Абе незаслужени, незаслужени колко да са незаслужени, не може да бачкаш по 10 часа и да не можеш да си плащаш разходите от първостепенно значение ток, вода, пътни разходи, храна, разходи за детето за училище...някак си не е нормално. А в България хората масово са така. Не казвам, че няма некоректни работници, но поне сред моите познати такива няма, всички си бачкат хората и не се скатават. Имам и примери във фирми където напоследък просто работят с нежелание и как да е като заплатите им не са мърдали от години и стигат едвам да свържат двата края и не им плащат извънредните. Бил съм свидетел как са бачкали тия хора преди и как бачкат сега, не че сега не бачкат, ама разликата е огромна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Охооо не само насраните си *** ще загубят едни *** протестиращи, когато не осъзнават кое е възможно и кое не .Ще загубят безвъзвратно своето бъдеще и бъдещето на децата си, защото няма да намерят повече нито работодател, нито инвеститор, който да им обърне внимание. И тогава тълпата остава сама със себе си и с това, което сама може да си произведе, организира и разпределя както намери за добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 2 rate down comment 5
mos70
преди 11 години
Цитат: "Ти се моли да не ги оставят без ток, вода, документи и работа, щото тогава страшно ще стане за всички и най-вече за такива като теб щото имаш какво да губиш, пъ ония насраните не ги мисли, най-много "насраните" си *** да загубят."................И аз това му го казвам, но той не вижда по далече от носа си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 5 rate down comment 2
Myth
преди 11 години
Това вече е друго, ама пък не му се връзвайте толкова на mos щото и вие почвате да пишете глупости и .... в действителност неща дето не ги мислите, ама само на пук да му направите на човека :) ако съм бил рязък извинявам се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Скачам обаче при всяка тъпня за незаслужени искания.Не ми остана вече братовчед без дългове за милиони а работниците само гледат как да не работят (някои и крадат). Дълговете на шефовете може да се изплащат и от децата им, докато работниците само гледат с какъв нов кредит да се набутат и после шефа им лош. Храни куче да те лае! Та и с българския работник се получава така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 9 rate down comment 3
Myth
преди 11 години
Ти се моли да не ги оставят без ток, вода, документи и работа, щото тогава страшно ще стане за всички и най-вече за такива като теб щото имаш какво да губиш, пъ ония насраните не ги мисли, най-много "насраните" си *** да загубят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
С твоите доводи съм съгласен.Така е.То затова и много бизнеси фалираха, даже и виц написаха в чужбина за българския бизнес модел. Не оправдавам глупостите на работодателите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 9 rate down comment 2
Myth
преди 11 години
като на германеца с последен модел трактор. Пък да е ниска да е ниска тук прозиводителността колко да е ниска, не е 10 пъти по-ниска, като разликите в заплатите. А и при едни и същи условия на труд ми е инетресно как пък оня ще му е по-висока производителността, по-висока ама друг път. И да на запад работят след работно време ама за това им се плаща и тук работят, ама се плаща от време на време, аман от нагли хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още