fallback

EVN настоява за преразглеждане на цените на тока

Компанията има загуби в размер на 100 млн. лева в периода от 1 юли 2012 година до март 2013 година заради изкупуването на зелена енергия

13:30 | 19.03.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Електроразпределителното дружество EVN поиска незабавно преразглеждане на цените на тока от 1 април, за да могат да бъдат компенсирани разходите за изкупуване на зелена енергия, обявиха от дружеството.

От компанията са изчислили, че от 1 юли 2012 година до март 2013 година загубите им от изкупуването на енергия от възобновяеми източници са в размер на 100 млн. лева. Те са били покривани от собствените средства на компанията и от привлечените финансови средства.

Прогнозите са през следващите три месеца загубите да бъдат още 40 млн. лева, защото ще има увеличение на произведената енергия от възобновяеми източници. „В случай че, цената за достъп за ВЕИ централи до мрежата бъде окончателно отменена от Върховния административен съд, тази загуба ще достигне 78 милиона лева“, се казва още в официалното изявление на компанията.

Решението на този проблем е създаването на фонд, който да покрива разходите, свързани с производството на зелена енергия. От компанията направиха това предложение в края на януари. Идеята, оповестена тогава от председателя на Управителния съвет на EVN Йорг Золфелнер, беше във фонда да постъпват събираните таксата за достъп, плащани от производителите на енергия от ВЕИ, както и средствата от търговията се емисии парникови газове.

На този етап няма предприети законодателни мерки за създаването на фонда, коментират още от дружеството и препоръчаха служебното правителство да подготви рамката, която да приеме следващото Народно събрание.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:48 | 06.09.22 г.
fallback