fallback

Няма нарушения в указа за служебното правителство, смятат от Президентството

По-рано днес от "Атака" поискаха Конституционният съд да отмени указа, заради структурните промени, които направи Плевнелиев

18:16 | 18.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател

Служебното правителство е съставено в съответствие с изискванията на Конституцията и с практиката на Конституционния съд. Това отговориха от администрацията на Президентството по повод изявленията на лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Според него Росен Плевнелиев е нарушил закона с назначаването на нов министър – отговарящият за развитието на електронното правителство.

По този начин е направена структурна промяна в Министерския съвет, а това противоречи на Конституцията, тъй като структурни промени може да прави само Народното събрание, твърдят националистите.

Според тълкувание на Конституционния съд от 1992 година обаче при формирането на служебно правителство е допустимо да бъдат правени и структурни промени, отбелязват от Президентството. Президентът може да реши да рационализира управлението или да го направи по-икономично, са мотивите за подобни промени.

Назначаването на министър, който отговаря пряко за електронното правителство пък не е структурна промяна – изрично в указа на Росен Плевнелиев е посочено, че не се създава ново министерство, се казва още в становището.

Министър Роман Василев е без портфейл, т.е и без ведомство и административна структура. Тримата вицепремиери са назначени в изпълнение на разпоредбите на Конституцията, която предвижда поне двама заместници на министър-председателя на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
fallback