fallback

"Атака" поиска отмяна на указа за назначаване на служебно правителство

Президентът е нарушил Конституцията с направените структурни промени в Министерския съвет, смятат националистите

14:54 | 18.03.13 г. 9

Партия „Атака“ ще се обърне към омбудсмана с искане да бъде сезиран Конституционния съд за указа на президента Росен Плевнелиев за назначаването на служебно правителство. Това съобщи лидерът на партията Волен Сидеров, цитиран от БТА.

Мотивите за искането са структурните промени, които е направил Плевнелиев с назначението на трима вицепремиери и на министър, отговарящ за електронното правителство. Е-правителството е в правомощията на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

Според Конституцията структурни промени в Министерския съвет може да направи само Народното събрание, отбеляза Сидеров.

Освен това няма нормативна уредба, която да позволи работата на новия министър, отговарящ за електронното правителство – служебното правителство не може да определи функциите му, защото трябва да промени законовата уредба. 

От „Атака“ обясняват, че при това положение Конституционният съд трябва да отмени указа на президента за назначаване на служебно правителство, както и за разпускането на 41-то Народно събрание. След това, за да бъде спазена Конституцията, ще трябва да има два нови указа – за назначаване на правителство и разпускане на парламента. 

Според Волен Сидеров нарешението е достатъчно за искане на отстраняване на държавния глава след изборите на 12 май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
fallback