IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: ЕС да обърне внимание на обезпокоителните сигнали от Югоизточна Европа

Протестите в България не са срещу строгите икономии, както някои анализатори решиха, а демонстрация срещу тежкия преход, пише в анализ на изданието

09:15 | 14.03.13 г. 45
FT: ЕС да обърне внимание на обезпокоителните сигнали от Югоизточна Европа

В югоизточните територии на Европейския съюз предупредителните светлини мигат в червено и останалата част на Европа трябва да обърне внимание на тези сигнали.

Миналия месец правителството на България подаде оставка след серия от протести и това събитие беше определено от анализатори като поредната реакция срещу строгите икономии. Но като се има предвид подобната ситуация, при която падна румънското правителство предишната година и приемането на конституционни промени в Унгария, за които се твърди, че застрашават демократичните ценности, явно се случва нещо по-дълбоко, се посочва в анализ на FT.

Протестите в България са най-мащабните от 1997 г. насам и бяха предизвикани от спираловидния ръст на сметките за електричество. Поради тази причина те се превърнаха в надпартийни демонстрации, водени предимно от граждани на средна възраст, а не от опозиционните партии и студенти, както беше през 1989 г. при падането на социалистическия режим и през 1997 г. по време на финансовата криза в страната, пише в анализа.

На сегашните протести хората призоваха за промяна на политическия режим, отхвърлиха политическите парии и поискаха свикването на Велико народно събрание, за да се промени Конституцията да се даде възможност за гражданско участие във властта.

Протестите в България не бяха протести срещу строгите икономии. Страната е нещо като „фискална звезда“, тъй като покрива всички стандарти на Европейския съюз за бюджета, а и освен това не се наложи чак такова затягане на коланите, каквото имаше в нейните съседки. Хората се изправиха срещу политическия елит и политическата система, които според българите са се провалили, защото страната остава на опашката на ЕС по доходи.

Може да се видят приликите с Италия, където движението „5 звезди“ на комика Джузепе (Бепе) Грило получи широка подкрепа заради разочарованието от поддържането на статуквото. Но има и допълнителен елемент в пост-комунистическите държави-членки на ЕС като България – хората отхвърлиха т. нар. преход (бурните 20 години, през които тези страни преминаха, преди да влязат в съюза), посочва още изданието.

„Преходът беше болезнен и досега трябваше да сме постигнали съвсем различен живот. Щяхме да живеем ако не като германците, то поне като гърците. Това обаче никога не се случи“, коментира пред изданието Иван Кръстев от Центъра за либерални стратегии.

Протестите в България бяха „запалени“ от високите сметки за електроенергия и насочиха недоволството срещу приватизираните електроразпределителни дружества, които се възприемат като предприятия с твърде удобни връзки с правителството и регулаторните органи.

Последна актуализация: 15:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 17 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Ето точно защото ако по нормален законов начин е невъзможна точно ТУК е мястото за български всенародни протести. Това което е невъзможно чрез закона ще бъде възможно ако голямата нискокултурна тълпа разбере че затова трябва да ВИКАААААА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
lordrad
преди 11 години
Фискалният резерв на държавата отново слезе на критично ниско ниво. По последни данни на БНБ към 8 март фискалният резерв в централната банка възлиза на 2,7 млрд. лв.В търговски банки според експерти са депозирани други 300 млн. лв. Така общите резерви на държавата в момента са около 3 млрд. лв. при заложен минимум от 4,5 млрд. лв., който трябва да бъде постигнат в края на годината.От фискалния резерв се финансира дефицита на държавата, който през януари бе малко над 500 млн. лв. За февруари той се очаква да бъде дори повече. Според експерти почти винаги в първите два месеца на годината има голям дефицит, тъй като тогава са и най-сериозните плащания.Данните на БНБ показват, че в рамките на седмица резервът се е стопил с около 713 млн. лв. Към 1 март резервните пари в БНБ бяха 3.4 млрд. лв. Подобно намаляване на резерва в началото на месеца е характерно заради покриването на крупни плащания като пенсиите например, но резервът за пръв път пада под 3 млрд. лв. от началото на годината. Това се случва и след взетото извънредно решение за емитиране на 800 млн. лв. вътрешен дълг, който да гарантира стабилността на резерва. То се наложи заради изплащането на земеделските субсидии за единица площ. От Министерството на финансите изтъкват, че тези пари ще бъдат възстановени от Европейската комисия, но така или иначе падежът на емитираните ДЦК е след 6 месеца и той ще трябва да бъде покрит от хазната.Според бившия вече премиер Бойко Борисов Брюксел трябва да върне парите за зърнопроизводителите до 10-15 дни. Според източници от МФ обаче това ще стане най-рано в средата на април.От сметките става ясно, че наличните пари във фискалния резерв в момента не покриват целевите фондове, които са част от него и които не би следвало да се харчат - Сребърния фонд, в който към края на февруари са събрани 2.086 млрд. лв., и фондовете "Радиоактивни отпадъци" и "Козлодуй", по които са натрупани 1.3 млрд. лв.Посягането към целевите средства в резерва и свиването му до критични нива е редовна критика на опозицията, въпреки че от финансовото министерство обясняват тези мерки като временни и изтъкват постоянната динамика в размера на резерва. Самият Симеон Дянков неведнъж е изтъквал като предимство на бюджетирането в рамките на мандата на ГЕРБ липсата на буфери, които изкривяват представата за реалните приходи и разходи на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Няма такова нещо. Невъзможните неща ти ги споменават по ТВ, за да ти внушат, че са невъзможни. Нито арести са невъзможни, нито национализация. Ако се придържаме към твоята логика има 2 варианта:1. България се изпразва, защото всички които успеят, емигрират (2014 се отварят всички граници) - държавата изчезва.2. Границите не се отварят, защото никой не ни иска, населението е притиснато в ъгъла от банки,правителство,престъпнос и взема сопата - тогава никакви призиви за толерантност и цивилизованост няма да помогнат. Знаме на какво са способни хората, когато са притиснати в ъгъл, без изход. Примирението води до дестабилизация, в дългосрочен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 7
Masta'Trada&#03
преди 11 години
деант, не ги подкрепям морално. Но реалистично погледнато, 'ревизията' е невъзможна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Аз прочетох, всичко което е написал лорд-а, и след това пак прочетох коментарите на хората, които казаха, че не можело да осъдим никой. В коментара на лорда има много информация, която ако е доказана, може да послужи за доживотни присъди на много хора. Но нищо, ние няма да ги бутнем, защото те са "локомотивите на икономика", само дето влака се е засилил към пропаст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Моля ако има и други реално запознати с тези неща да потвърдят или оборят данните от поста на lordrad.Aко всичко това е истина, този пост е достоен да се оформи като статия в Investor.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 0
deant
преди 11 години
А на тебе ти пожелавам, да си до тези "водещи капиталисти", когато народа ги строи в една линия за линч. Как може да искате нормална държава, а да отказвате подобряване е съдебната система?! Това е гати безумието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Ами браво. Току що зачеркнахме всички надежди някога тази държава да мръдне от дъното. Ок плачете за европомощи ама после не мрънкайте, ако нищо не стигне до вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 5
lordrad
преди 11 години
Е затова трябва спешна помощ от 100 милиарда евро.А кредиторите може да натиснат съдебната система и 99% от всички богати хора на страната да си платят за бизнеса си в последните 30г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 11
lordrad
преди 11 години
"В света има само два успешни валутни борда - в Хонконг и в Сингапур. Единият град е врата към Китай, другият - към Далечния Изток и въобще не страдат от липса на капитал.Всички останали валутни бордове са се провалили в срок между 10 и 17 години.Бордът се крепи на приток на пари, а те се дават от икономиката и от преки инвестиции. У нас няма нито едното, нито другото.От 12 месеца м.г. касата на бюджета е на плюс само през 5 месеца* 424 млн. - март заради данъците,* жалките 1.886 млн. - април,* 100.5 млн.- юни,* само за юли и ноември сумите са по-големи заради взети външни и вътрешни заеми - респективно облигационният заем на Дянков за 950 млн. евро през юли и над 300 млн. през ноември.През останалите 7 месеца е на червено със суми всеки месец между 100 и 150 млн. (3 месеца), 277 млн. (1 месец), 619 и 832 млн. (2 месеца)Само през декември касата на бюджета излезе на червено с 619 милиона 993 хиляди и 800 лева, през януари - с 1 милиард 750 милиона 721 хиляди и 100 лева, през февруари - с 98 милиона 348 хиляди лева (и пореден нов заем - за 800 милиона или общо почти 900 милиона).За да плаща, бюджетът бръкна във валутните си сметки, които са част от парите на Валутния борд. Само през януари от тези активи на борда са изхарчени 1 милиард 692 милиона и 400 хиляди, подобна се очертава и сметката за февруари.Здравното осигуряване е във фалит, пенсионното остана без изхарчения Сребърън фонд, НЕК и БЕХ са в технически фалит, БДЖ е във фалит, ВМЗ, Соф. топлофикации и т.н., и т.н. Дълговете на държавните предприятия надминаха сумата от 11,5 млрд. лева извън тази по дълговете на самата държава. Над половината от сумата по външния и вътрешен дълг на държавата трябва да се плати през оставащите 4.5 години, което означава всяка година да се заделят по 1 милиард лева само по главниците, без да сес мятат парите за лихви.Вместо да падне, стойността на банкнотите в обръщение от юли 2009 до края на февруари 2013 е нараснала с 16%, макар че стокооборотът - продажбите на стоки и услуги се е свил с над 33%, което трябваше да се отрази като съответното понижение на този показател. Т.е. държавата е завъртяла печатницата за пари и то не от вчера.В самите активи на борда над 2 млрд. са в неконвертируеми валути (!), 26 тона от златния резерв (водещ се 40 тона) са оформени чисто счетоводно като депозити в чужбина, макар че са продадени, облигациите с отстъпка са записани по пълната им стойност, макар че тя ще бъде платима след 10, 15, 20 и 30 години) и т.н., и т.н. БНБ е с нето резултат от покупко-продажбите на валута с минус 400 млн. евро и да не изброявам по-нататък. За състоянието на банковата система и лошите кредити въобще не ми се отваря дума.Цялата суматоха с оставката е в замисъла ГЕРБ да не поеме отговорност за предстоящата катастрофа, а мотането със служебния кабинет и липсата на кандидати също е затова, понеже никой не иска да носи също отговорност за рухването на Борда. Идеята за нов заем от 1 млрд. е идея да се закрепи статуквото до изборите.Това е ситуацията. Иначе Дянков е колкото прав, толкова и неправ - олигарсите, които правят износ, искат да съборят Борда (продукцията им ще излезе без пари), олигарсите с продажби у нас (монополите) искат да го запазят, понеже продажбите им ще се сринат и обезценят. Олигарсите с левови задължения искат да го сринат, тези с валутни - търсят време и връзки да ги превалутират. А всички желаят да получат техническо време да си изтеглят капиталите извън страната, да си шатнат облигациите, които са купили ид а останат на чисто.А специалистите ми говорят за фин. стабилност на Борда, който не зависел от състоянието икономиката и финансите, а от субективните желания на този или онзи. Икономиката обаче е като природата - не можеш да спреш дъжда, освен да се предпазиш с чадър (ако си бил умен да си го вземеш, излизайки от къщи). Всъщност аналогията не е точна - не става дума за дъжд, а за надигащото се цунами. Остава ти индивидуалното спасение да избягаш надалеч и по-нависоко, за да не те удави.Всъщност още през 2011 г. на конференция в прибалтийските страни Европейската централна банка се обяви срещу Валутния борд у нас, МВФ и Световната банка - също и поискаха още м.г. едностранно въвеждане на еврото у нас.И един факт - международната конференция през миналото лято на БНБ за Валутния борд (изненадващо свикана) беше неочаквано обявена за закрита за публиката и медиите. (понеже там се чу истината за състоянието и липсата на възможности Бордът да бъде удържан.) Повечето предложение се ориентираха за курс 5:1, но от онова време ситуацията съвсем се влоши и без инфлационен взрив от десетки пъти надали ще се разминем. И може би затова всички искания за заеми от чужбина бяха отказани (от семейната визита на Дянков в САЩ преди оставката му до посещението преди дни на Плевнелиев в Брюксел и Австрия)."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още