fallback

Асен Василев: Качественото производство увеличава доходите

Служебният министър, отговарящ за икономиката, енергетиката и туризма, поиска международен одит за енергетиката

14:21 | 13.03.13 г. 10

Асен Василев. Снимка: БТА

Увеличението на доходите ще дойде не от национализацията, монополизацията или картелизацията, а от създаването на по-добър продукт, убеден е служебният министър, който ще поеме икономиката, енергетиката и туризма, Асен Василев.

Според него именно по тази причина в следващия програмен период трябва бъдат заложени мерки за подобряването на конкурентоспособността и стимулирането на иновациите.

Тези приоритети посочи пред бъдещета си работа Асен Василев по време на официалната церемония по предаване на поста в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, съобщава БТА.

До дни ще стане ясен и екипът на служебния министър. На този етап все още няма яснота дали ще бъде запазена администрацията в МИЕТ.

Василев допълни още, че е необходим международен одит в енергетиката, за да се видят реалните проблеми в този сектор. Едва след това ще може да се направи обществен дебат за нужните промени в енергетиката, смята той.

Служебният министър подчерта още, че първата задача на държавата е не да пречи на бизнеса, а да го облекчава. За него намаляването на бюрокрацията ще може да бъде осъществено чрез електронното правителство.

Досегашният министър Делян Добрев добави още няколко цели, които трябва да следва Василев. Една от тях е приключването на конкурса за проучване за наличието на природен газ в блок „Терес“, както и подписването на договора за фонд „Козлодуй“, свързан с мерките за енергийна ефективност.

Добрев припомни необходимите действия по отношение на проектите за изграждане на интерконекторните връзки със Сърбия, Гърция и Румъния, както и за газопровода „Набуко“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
fallback