fallback

Преглед на печата за 12 март

07:51 | 12.03.13 г.

Приятел на Бойко Борисов строи в Морската градина в нарушение на ЗУТ

в. Капитал Daily

Близкият приятел на премиера в оставка Бойко Борисов - Александър Сталийски, строи в нарушение на закона във варненската Морска градина. Това са констатирали служители на общинската администрация в града след проверка, извършена още на 21 февруари т.г.

Информацията за резултатите от нея бяха оповестени в понеделник, 19 дни след издаването на констативен протокол за извършено нарушение. Фактите от нея стават известни и близо седмица след като кметът на града Кирил Йорданов подаде оставка, след като местната организация на ГЕРБ сне доверието си от него, а областният координатор на партията Иван Портних обясни, че решението е "съгласувано лично с Бойко Борисов".

Износ с добавена стойност

в. Капитал Daily

Въпреки общия спад на търсенето на български продукти на европейските пазари, заради което общият износ спадна през миналата година, има отрасли с висока добавена стойност, чиято продукция продължава да се радва на нарастващ интерес от западноевропейските клиенти.

Положително развитие през миналата година са имали отрасли като машиностроене, фармацевтика, както и производителите на мебели.

Обобщените данни на Националния статистически институт за миналата година показват още парадоксалната картина износът да расте към държави в рецесия, но заради временни колебания в активността на отделни големи български компании износът все още растящата германска икономика спада.

Слаб старт на данък лихва

в. Капитал Daily

Горе-долу добре, но докога. Така може да се определят 8.6 млн. лв. приходи за януари от новия данък, с който от началото на годината се облагат лихвените доходи от депозити на физически лица в банките. Това число съобщи източник на "Капитал Daily" от Министерството на финансите, според когото данните са задоволителни, макар и под оптимистичните очаквания.

В проектобюджета за 2013 година управляващите заложиха от облагане на лихвените доходи да се съберат около 150 млн. лв. В същото време прогнозите на банкери тогава бяха, че хазната няма да събере повече от 80 млн. лв., като някои очаквания бяха още по-скептични — 50 млн. лв. Въпреки че данните от един месец са недостатъчни за изводи и не могат механично да се пренесат за цялата година, януарските приходи показват, че прогнозата на финансовото министерство е била по-скоро оптимистична и реалното изпълнение може да е под поставената цел, но без да предизвика проблеми за публичните финанси.

Добрев: Дипломата на Иванова не е важна за тока

в. Стандарт

Решението на ДКЕВР за цената на тока е законосъобразно, без значение дали председателката на комисията има диплома. Това заяви министърът на икономиката в оставка Делян Добрев. Преди дни се оказа, че председателката на комисията Юлиана Иванова може би няма диплома за висше образование. Добрев обаче не знаел за това.

"Пред мен винаги е твърдяла, че е инженер по енергетика, както и пред вас", каза той. Добрев допълни, че диплома не е виждал. "ДКЕВР е колективен орган, за да бъде в сила едно решение, трябва да има 4 гласа „за” от 7. На това заседание са присъствали 6 члена на комисията, така че дори да се изключи г-жа Иванова, пак има 5 гласа „за”, обясни той.

Двоен аршин за нивите

в. Стандарт

Цените на земеделската земя нараснаха значително в последните години. "Купувай, ще поскъпва", се превърна в мантра на хора, спестили някакви пари. Наричат този тип инвеститори "камикадзета". "До 2 години те ще разберат, че са купили актив, който не им носи определената доходност. Тогава те или ще продадат, или ще продължат по същия начин, натрупвайки негативите", коментират от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Според брокерите на имоти около 20 на сто от хората, участвали на пазара на земеделски земи в последните години, са хора, които нямат никаква представа от земеделие. Те държат нивите си необработваеми или ги дават на арендатори, но с единствената цел да продадат актива в момента, в който им трябват свободни пари. Нивите обаче може да се окажат поредният балон след инвестициите на сляпо в недвижимите имоти, злато и зърно. От началото на 2013 г. обаче се наблюдава сериозен спад в стойността на малките парцели.

Избират купувач на МКБ Юнионбанк до събота

в. Стандарт

Изборът на купувач на МКБ Юнионбанк навлиза в последната обиколка. През тази седмица ще стане ясно окончателно кои обвързващи оферти на кандидат-купувачите ще бъдат приети и допуснати до преговорите с продавача, немската финансова група Bayern LB.

Със сигурност се знае, че в битката за апетитния трезор основните играчи са две български банки – Първа инвестиционна и Банка ДСК с мажоритарен собственик унгарската ОТП. Съвсем сигурно е, че техните обвързващи оферти ще бъдат  приети, коментират запознати с процедурата. Те не изключват обаче в последния момент да се появи и трети кандидат, още повече, че такова е желанието и на продавача. Целта е да има повече конкуренция и да бъде постигната по-добра цена. Като трета оферта се очакваше тази на Централна кооперативна банка (ЦКБ), но такава не последва, въпреки че от банката на ТИМ са правили дю дилижънс на МКБ.

Медът удари 10 лв. за буркан

в. Новинар

Медът удари 10 лв. буркана на традиционния открит базар на пчелари в Пловдив. "Цената расте, но тя е наистина много добра за качеството, което предлагаме”, обясни Любомир Герев, който е член на Управителния съвет на общинското пчеларско дружество “Акация 1899”.

Разфасовка със сладката стока може да се купи и за 8 лв. За сравнение на изложенията миналата година в столицата бурканът с пчелния продукт излизаше между 5 и 8 лв. Герев изтъкна, че българският мед е уникален със своите микроелементи и витамини.

Треска за злато в Брезник

в. Новинар

Треска за злато е завладяла хората от Брезник и региона. Манията е заради позволението на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) да се добиват благородни метали в района. В местността Милин камък край Брезник лежат близо 15 тона злато и 60 тона сребро.

В мината за сребро и злато има стотици кандидатстващи за работа, тъй като заплатите ще са над 1000 лв., съобщи бТВ. Предвижда се да бъдат назначени 440 души в производството. Има обаче и хора, които се притесняват, че мината ще е опасна за природата. От РИОСВ увериха, че няма причина за притеснения.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
fallback