fallback

Добрев: Цената на енергията в чужбина е по-ниска от тази в България

Потреблението у нас е много ниско, централите работят на минимум, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка

15:56 | 11.03.13 г. 19

Цената на електричеството в чужбина е по-ниска от тази на произведената в България, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, цитиран от БТА. Той обаче не уточнява какви са разликите в цените.

Добрев уточни, че не знае дали има внос на електричество през последните дни, но ако има – то е за свободния пазар. „Предприятията могат да избират откъде да купуват енергия – дали от България или от чужбина“, допълни още Добрев.

За т. нар. регулиран пазар, или за битовите потребители, не се използва вносна енергия, а само произведената у нас.

Заради падналото потребление централите у нас са намалили производството си до минимум, обясни още Добрев. Според неговите данни в неделя потреблението у нас е било около 3,3 – 3,4 гигавата.

Традиционно България е нетен износител на електричество – страната изнася повече енергия, отколкото внася. Вносът идва от съседните страни – Румъния и Сърбия. Търговските дружества могат да купуват енергия от държави в ЕС или държави, с които България е подписала съответните споразумения, позволяващи това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:06 | 11.09.22 г.
fallback