fallback

Дончев и Ковачева си дадоха високи оценки за свършеното през мандата

Министърът на правосъдието в оставка оцени работата си с „отличен“, а министърът по еврофондовете - с „много добър“

15:17 | 11.03.13 г. 1

Министрите от кабинета в оставка не се свенят да си поставят високи оценки за работата през мандата. Министърът на правосъдието в оставка Диана Ковачева оцени работата на екипа си за "шестица", а министърът по еврофондовете Томислав Дончев беше една идея по-скромен и си сложи „много добър“.

На пресконференция днес за отчета на ведомството Ковачева каза, че единственото, за което съжалява, е, че не й е стигнало времето да довърши работата си. Тя посочи, че очаква новият Наказателен кодекс да бъде завършен до средата на май, което ще се случи от екипа на служебното правителство. По думите й проектът е пред завършване и скоро ще има продукт, готов за сериозно обществено обсъждане.

Ковачева отбеляза като постижения на екипа й реформата на съдебната система и въвеждането на по-голяма прозрачност при изслушването на кандидати. Тя напомни за магистратите, които не бяха одобрени за определени постове и за въвеждането на пряк избор на членове на ВСС.

Оставям системата в добро състояние, оттук нататък въпрос на политическо благоразумие е постигнатото да се развива, за да се получат резултатите, които всички очакваме, отчете и министърът по управление на средствата от ЕС в оставка Томислав Дончев.

Той отбеляза, че през тези три години управляващите са успели да направят от европейските пари нещо реално, нещо, което може да се пипне и да се ползва. Според него преди три години системата е била крехка, нестабилна и едва е започвала да работи.

„Сега системата е стабилна, познава себе си и е в състояние да се самоконтролира, когато допуска грешка. Въведеният жесток и ефективен контрол и правилото всеки да плаща за грешките си е довело до под 2% грешки, което е сред най-ниските в ЕС. Наред с това обаче, системата се нуждае от непрекъсната подкрепа, в това число и политическа“, добави Дончев.   Той призна, че не е успял с по-значимите реформи, които е планирал. Смятам, че по-голяма централизация на национално ниво и децентрализация по отношение на регионалните структури биха дали по-голям ефект, отбеляза той и добави, че не е успял също да създаде справедлив механизъм за подпомагане на  общините с най-тежки финансови корекции.  

Това правителство започна с плащания от 150 млн. лв., което е около 1 процент, а в момента плащанията са над 5,7 млрд. лв.,  което е почти 37 процента. Започнахме с обем 20 процента договорени средства, а сега за изпълнение са вкарани 16,1 млрд. лв., което е 103 процента от цялата финансова рамка,  изчисли Дончев.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
fallback