fallback

Президентът ще обяви състава на служебното правителство във вторник

То ще е от експерти, изградили се сами и тръгнали от нулата, заяви Росен Плевнелиев в интервю за Der Standart

09:31 | 11.03.13 г. 6

Служебното правителство ще стане ясно във вторник, в 16 часа, а от сряда - вече ще функционира, коментира в интервю за Der Standart българският президент Росен Плевнелиев. В същия ден ще бъде разпуснато и Народното събрание, каквато е процедурата, обяснява още той. 

Правителството ще бъде съставено от хора, натрупали сами своя експертен опит и репутация и са тръгнали от нулата, коментира президентът. По негови думи тяхното мото е "За Европа, за демокрацията и икономическото развитие". 

"Всички те насърчават конструктивния диалог и прагматичните решения", допълни още Плевнелиев, но без да уточнява конкретни имена, които ще влязат в правителството. Президентът обаче коментира, че би искал служебният кабинет на България да работи по начина, по който го направи Марио Монти в Италия. 

„Трябва да имаме по-голяма амбиция за служебното правителство. Тя трябва да се простира отвъд организацията на предсрочните парламентарни избори на 12 май,” коментира още Плевнелиев.

Този парламент вече не е в състояние да продължи да работи - нито една от партиите не иска да състави правителство и всички се обявиха за предсрочни избори, обяснява още президенът пред австрийското издание. В момента в България има протести и теми, на които партиите трябва да отговорят, трябва да намерят решенията. "Всички трябва да започнем действия срещу липсата на прозрачност, за борбата с корупцията и мафията", допълва още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:54 | 05.09.22 г.
fallback