fallback

Нови туристически райони въвежда Законът за туризма

Национален съвет по туризъм ще координира туристическия бранш, записаха депутатите при второ четене на Закона за туризма

15:33 | 08.03.13 г.

Туристическото райониране на страната според общинските административни граници вече е факт. Това реши парламентът, като гласува на второ четене текстове от Закона за туризма.

Идеята е всеки туристически район да се специализира в предлагането на определен туристически продукт, което да повиши и качеството на предлаганите услуги. Също така от районите се очаква да извършват маркетинга и представянето на възможностите за туризъм на национални и на международни форуми. Ще се постигне по-широка реклама на регионалните туристически продукти, а всеки район ще има наименование, лого и рекламен слоган.

Територията на една община не може да бъде разделяна между два туристически района и не може да принадлежи едновременно към два такива, записаха депутатите.

В концепцията за туристическо райониране на страната се прави анализ и предложение за броя, наименованието и териториалния обхват на туристическите райони. Всеки район ще се ръководи от Организация за управление на туристическия район, която няма да бъде търговско дружество.

В нея ще има представители на общините, местните и регионалните туристически сдружения, сдружения на застрахователите, потребителите, работодателите.

С приетите текстове от Закона за туризма се регламентира и Национален съвет по туризъм, който да координира туристическия бизнес. Съветът ще е консултативен орган към министъра на икономиката, енергетиката и туризма, който ще е и негов председател, ако не предостави тези правомощия на друго лице.

Народното събрание регламентира в Националния съвет по туризъм да участват заместник-министрите на регионалното развитие, на външните работи, на културата, на здравеопазването, на земеделието и храните, на образованието и др.

В съвета ще влизат още председателят на Комисията за защита на потребителите, изпълнителните директори на Българската агенция по безопасност на храните и на НАП, както и по един представител на различни сдружения от туристическия бранш, вписани в националния туристически регистър.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 05.09.22 г.
fallback