fallback

Делян Добрев: 1,4 млрд. евро са чуждите инвестиции за 2012 година

Данните са предварителни и се надяваме да бъдат завишени, коментира министърът на икономиката в оставка

13:18 | 08.03.13 г. 7

През миналата година в България са влезли 1,4 млрд. евро чужди инвестиции, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, цитиран от агенция „Фокус“. Данните са предварителни и след корекциите сумата ще бъде по-висока, смята той. 

В началото на годината шефът на Българската агенция за инвестициите Борислав Стефанов съобщи, че привлечените инвестиции у нас са били около 2 млрд. евро

Прогнозните данни за чуждите инвестиции бяха представени по време на церемония за връчване на четири сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите. „През 2012 година издадохме 10 сертификата. За първите месеци на тази година – общо 2 сертификата. Всички тези инвестиции ще разкрият хиляди работни места“, допълни още Добрев.

Една от най-големите инвестиции, която получи сертификат днес (8 март), е на фирмата „Тракия Глас“, която предвижда изграждането на втора линия за стъкло. В този проект са вложени 300 млн. лева, а при реализацията му ще бъдат открити 300 работни места.

Сертификат получи и лаборатория за производство на онкологични препарати. Отличеният проект открива 10 работни места за хора от високотехнологични специалности.

На церемонията бяха връчени още и сертификати за инвестиция на „Фаджо“ АД за проект за производство на биомаса и палети, както и на Центъра за нанотехнологии за реализацията на проект на територията на община Ямбол. 

Добрев отбеляза още и скромния икономически ръст на България през 2012 година – в размер на 0,8%. „На фона на оценките за Европейския съюз сме на 7-мо място", каза Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:58 | 11.09.22 г.
fallback