fallback

Трайков: Добър стимул е ЕК да въведе задължителен праг за брой електромобили у нас

Ключът към развитието на сектора е във волята на общините да стимулират използването на електрически коли

16:19 | 07.03.13 г. 8

Снимка:БТА

Европейската комисия трябва да въведе задължителен минимален процент на електрическите коли в автомобилния ни парк. В противен случай България скоро не би предприела подобни мерки, а така развитието на сектора може да "забуксува". Това заяви бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след проведена кръгла маса, организирана от Индустриалния клъстер „Електромобили” (ИКЕМ).

По време на събитието представители на бизнеса дискутираха бъдещето на сектора и методите, които да стимулират растежа му.

Според Трайков развитието на електромобилния сектор в България зависи от въвеждането на подобен минимален праг, който да "подтикне" управляващите да въведат различни облекчения за ползващите "коли на ток". Задължителният дял на електрическите коли може да бъде 5 дори 10% от общия размер на автомобилния ни парк, коментира той пред Investor.bg.

Бившият икономически министър коментира, че страната ни не е изостанала с развитието на сектора, въпреки твърденията в общественото пространство, че България е „на опашката“ по ползваемост на "коли на ток".

„България е една от първите страни в Европа, която стартира подход към въвеждането на електрически коли и стимулирането на потреблението им“, уточни той.

Трайков подчерта, че развитието на този сектор със сигурност ще повлияе на икономиката на страна ни, но по всяка вероятност автомобилният пазар ще бъде най-малко пряко засегнат, но драматични промени ще има главно върху ефективността на електрическата система. 

По думите на бившия икономически министър гражданите на страната ни биха имали голяма полза от това да ползват електрически коли.

„На първо място горивото ще им струва 5 пъти по-евтино. Тези, които живеят в центъра няма да плащат за паркирането си, освен това, електромобилите са освободени от данъци към общината. Сервизните разходи за поддържането им са по-евтини, защото в устройството им няма двигатели с вътрешно горене“, подчерта Трайков.

Илия Леков: Общините трябва да стимулират използването на електрически автомобили

Същевременно председателят на управителния съвет на ИКЕМ Илия Левков заяви, че ключът към развитието на сектора са общините и желанието им да стимулират гражданите да използват „коли на ток“.

„Към настоящия момент общините Бургас, Стара Загора, Русе, София, Пловдив са заявили желание да изградят електрически колонки за зареждане на автомобили. Водим активни разговори с община Брезник и тази в Шумен. Единствен официален отказ имаме от община Божурище, но проблемът там е на политическо ниво“, обясни Левков.

Левков очаква до края на 2020 г. електромобилите у нас да бъдат межу 100 и 150 хил. броя. По негови думи все повече и повече ще бъдат жителите на България, които ще осъзнаят чисто икономическата полза от употребата на такъв вид превозни средства.

„Горивото ще им излиза 3 лв. на 100 километра. А с данъчните облекчения поне до 2016 г. със сигурност няма да плащат данъци на общината. Все пак обаче отделните общини също трябва да се опитат да помогнат на гражданите“, поясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 09.09.22 г.
fallback