fallback

Разочароващ януари изпращат търговците на дребно според статистиката

На годишна база оборотът в търговията на дребно намалява за почти всички икономически дейности, съобщава НСИ

11:50 | 07.03.13 г. 2

Търговците на дребно изпращат януари със спад на оборота както на месечна, така и на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

По предварителни данни спрямо декември оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ се свиват с 0,5%. Календарно изгладените данни показват спад от 5,5% спрямо януари 2012 година.

На месечна база статистиката отчита ръст от 0,8% по отношение на търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки. Най-голямо понижение регистрират търговците на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет. Техните обороти се свиват с 9,8 на сто. 

Спад има и по отношение на данните за търговията с битова техника (-1,6%), както и при търговията с храни и напитки (-1,2%). Със същия процент намаляват оборотите и на търговците на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия.

На годишна база оборотът намалява за почти всички икономически дейности, отчита още статистиката. Най-рязък е спадът при търговията на дребно с битова техника  - оборотите са били с 15,3% по-ниски спрямо същия месец на предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:27 | 31.08.22 г.
fallback