fallback

Депутатите отхвърлиха идеята за национализация на ЕРП-тата

Парламентът ще разгледа предложение за мораториум на строителство в крайбрежни зони и излизането от проекта "Бургас - Александруполис"

10:30 | 06.03.13 г. 9

С гласовете на 45 народни представители, които гласуваха "въздържал се", беше отхвърлено предложението на парламентарната група на Атака за задължително отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества у нас, съобщи БТА. В подкрепа на искането са гласували 12 депутати, а 13 бяха против.

Преди дни Атака внесе проект на решение за възлагане в едномесечен срок правителството да започне процедурата за прекратяване на приватизационните договори на ЧЕЗ, EVN и „Енерго – Про“. Имуществото на трите дружества да се върне в активите на държавата, настояха още от парламентарната група.

След отхвърлянето на това предложние парламентарната група на Атака обяви, че напуска парламента и повече няма да участва в оставащите заседания преди сформирането на служебно правителство. По Конституция тогава ще бъде разпуснато и 41-то Народно събрание.  

В дневния ред са записани още и разглеждане на предложенията на „Коалиция за България“ за пълен мораториум на всички сделки и строителни работи в крайбрежните зони Иракли, Карадере, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро - Света Ана, Крапец, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо"), Белите скали, Боата, Ялата, Калиакра, Ракитник и Лиман.

Депутатите ще разгледат на второ четене и предложенията на правителството за промяна в Закона за ДДС и споразумението за денонсиране на участието на страната в проекта за нефтопровод „Бургас – Александруполис“. 

Заседанието на Народното събрание започна с едноминутно мълчание в памет на Пламен Горанов, който се самозапали пред сградата на общината във Варна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
fallback