fallback

Хиновски: Големите резерви са при ценообразуването на енергийния микс

Има още възможности за намаляване на цената на тока при оптимизация на преноса и производството, смята енергийният експерт

13:30 | 05.03.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Големите резерви са при ценообразуването на енергийния микс и големият процент на т.нар. „студен резерв“, който поддържа системата. Това е мнението на председателя на на Българския енергиен холдинг Иван Хиновски, цитиран от агенция „Фокус“.

По негови думи потребителите плащат за огромен обем мощности, които стоят и чакат да бъдат пуснати в експлоатация.

Коментарът на енергийният експерт е по повод решението на ДКЕВР да намали цената на тока като се възползва само от механизма за намаляване на технологичните разходи на ЕРП-тата. 

Хиновски смята, че решението на регулатора е „изцеждане на резервите по отношение на електроразпределителните дружества“, но има и още резерви в секторите пренос и производство на електрическа енергия. Трябва обаче да се действа внимателно, за да не бъде декапитализиран енергийния сектор.

Според експерта има възможност за оптимизация на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), за намаляване на загубите по преносната система, както и оптимизация на възобновяемите енергийни източници. „Те трябва да бъдат принудени да работят с предсказуемо производство“, заяви още експертът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
fallback