fallback

БСП начерта план за преодоляване на кризата в здравния сектор

За връщане на миналогодишната методика за болниците и пълна ревизия на цените на медикаментите, настояват от левицата

17:24 | 04.03.13 г. 4

За спешни мерки в сектора на здравеопазването призоваха от левицата и алармираха, че без такива здравната система ще изпадне в колапс.

Здравният експерт на БСП Емил Райнов заяви, че състоянието в здравеопазването е критично. Според червените това се дължи на цялостния хаос, който са създали ГЕРБ по време на управлението си. Райнов, който е бивш здравен министър и бивш председател на Управителния съвет на здравната каса, днес начерта спешни мерки, които да предотвратят колапса.

Червените настояват за извънредно заседание на здравната комисия в парламента, на което да бъдат изслушани здравният министър в оставка Десислава Атанасова, управителният съвет на НЗОК и шефът на касата Пламен Цеков.

Втората спешна мярка, която предлагат от левицата, е връщане на обемите, дейностите и заплащането на болниците на нивата от 2012 година. Левицата настоява още да се върне подпомагането на малките общински болници.“ Дузина общински болници фалираха и близо 2 млн. души нямат достъп до никакво здравеопазване“, обясни Райнов. Той призова да се направи и пълна ревизия и на цените на медикаментите, които по данни на левицата, са скочили драстично по време на управлението на ГЕРБ.

Червените настояват още да бъде поета персонална отговорност за състоянието на здравната система. Според Емил Райнов такава отговорност носят министър-председателят в оставка Бойко Борисов, Министерският съвет в оставка, здравният министър в оставка Десислава Атанасова и ръководството на НЗОК, както и председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.

„Бойко Борисов четири години не разбра какво се случва в сектора и четири години събираше хора от кръстовища и бензиностанции“, възмути се експертът. Думите му бяха напомняне към историята около назначението на третия от четиримата здравни министри в кабинета “Борисов“ Ана-Мария Борисова, за която самият премиер е разказвал, че я е открил на разклон.

Райнов попита и защо Валентин Николов, директор на АЕЦ “Козлодуй“, е член на Надзорния съвет на НЗОК и на база на какво образование е назначен.

По думите на експерта прокуратурата и компетентните органи трябва да се намесят заради стопилия се резерв на НЗОК. Според Райнов Тройната коалиция е оставила резерв от 1 млрд. и 600 млн. лева.

Симеон Дянков и Борисов направиха най-лошото престъпление – по време на криза, когато този резерв трябваше да влезе в помощ, него го няма, заяви Райнов. По негови думи те са били усвоени за неясно какво и компетентните органи трябва да се заемат с изясняване на този въпрос.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:15 | 11.09.22 г.
fallback