fallback

ВАС обяви таксите за лични документи за незаконосъобразни

МВР не е спазило изискване в Закона за нормативните актове при определяне на тарифата за таксите за издаване на документи

17:21 | 04.03.13 г.

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) обяви таксите за издаване на лични документи за незаконосъобразни. Жалбата срещу Тарифа №4 на Министерство на вътрешните работи е подал адв. Иван Груйкин, председател на Управителния съвет на сдружението с нестопанска цел „Гражданска инициатива „Справедливост“, става ясно от решението на съда.

Според ищеца разпоредбите в тази тарифа противоречат на Конституцията и на Закона за държавните такси. Съдът отбелязва, че искането е правилно, а самият жалбоподател има право да иска отмяната на тарифата, определена от МВР, тъй като е налице пряк и личен правен интерес от оспорването.

При публикуването на тарифата за издаването на личните документи не е спазено и изискване от Закона за нормативните актове, а именно чл. 26, ал. 2, която предполага публикуване на предложението за подзаконовия акт и да бъде даден 14-дневен срок за предложения и становища по проекта.

Тази норма е процесуална и нормативна и след като не е изпълнена това представлява съществено нарушение на правилата за издаване на нормативния акт, смятат съдиите и допълват, че това е основание за отмяна на тарифата.

Решението е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав Ваня Пунева. Според нея неизпълнението на разпоредбите на Закона за нормативните актове не е толкова съществено нарушение, което да доведе до отмяна на подзаконовия нормативен акт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:13 | 06.09.22 г.
fallback