fallback

Кабинетът в оставка ще се съсредоточи в раздвижване на икономиката

Хората харесват инфраструктурата, но недостатъчно, смята премиерът в оставка Бойко Борисов

17:26 | 01.03.13 г. 9

Кабинетът в оставка да посвети времето си в останалите месеци да дава предложения за раздвижване на икономиката, намаляване на безработицата и повишаване на доходите, съветва министрите премиерът Бойко Борисов в днешното правителствено заседание.

„Явно инфраструктурата им харесва на хората, но недостатъчно“, коментира той, според записаното в стенограмата на заседанието.

От думите на премиера обаче не става ясно за какъв период се отнасят препоръките към министрите. В предишното заседание, броени часове преди депозирането на оставката в Народното събрание, Борисов препоръча управлението в последните дни на това правителство да бъда такова, че "след като се върнем, да не заварим всичко разрушено". 

По отношение на новите работни места големите работодатели са няколко – държавата, местната власт и частният сектор. „В частния сектор тези, които остават на работа, им вдигат заплатите с 8,5% - 9%“, заяви Борисов днес и допълни, че "на фирмите им е много по-лесно да повишат заплатата на един служител, вместо да назначат още един".

„Така тези, които работят във фирмите, започват да работят повече, стараят се повече, защото им се вдигат парите“, смята той. За него начинът за намиране на работа в кризата е преквалификация и обучение.

По думите на икономическия министър в оставка Делян Добрев стимулирането на икономиката идва през инвестициите - вътрешни и външни. За да има ръст на инвестициите обаче трябва спокойна среда. Добрев очаква резултати през тази година на базата на разпределените 800 млн. лева по ОП „Конкурентоспособност“ през 2012 година.

Премиерът в оставка обяснява още, че всяко правителство може да изпълни само 3-4 приоритета и припомни, че кабинетът на Станишев е взел решението за повишение на пенсиите, но средствата са били набавяни от това правителство. „Близо по милиард всяка година повече в най-голямата криза сме давали за пенсии“, допълва още Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:02 | 03.09.22 г.
fallback