fallback

АИКБ: Монополите да се отчитат като публични компании

Работодателската организация предложи и мерки за намаляване на силата на монополните дружества

12:07 | 01.03.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Сред мерките, които могат да намалят силата на монополните дружества, е те да бъдат задължени да разкриват информация по реда на Закона за публично предлагане на ценни книжа. Тази препоръка направи Асоциацията на индустриалния капитал в България в своя официална позиция.

Въвеждането на прозрачността по отношение на монополните компании може да стане с директно разпореждане от принципала, когато става въпрос за държавни предприятия. При частните компании предложените задължения могат да станат чрез акт на съответния регулаторен орган – Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) или Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Тези дружества трябва да да приемат още и принципите на Националния кодекс за корпоративно управление, смятат от организацията. Не трябва да се забавя и работата на администрацията и да се спазват с установените графици за изпълнение на инфраструктурни проекти и програмите за европейско финансиране, заявяват от АИКБ. В насоките си те препоръчват служебното правителство да подготви текстове на антимонополно законодателство, които да са адекватни към настоящия момент.

Служебното правителство не трябва да се изкушава да преразглежда механизма на валутния борд, каквито настроения могат да се появят в условията на криза.От организацията искат запазването на финансовата дисциплина и предвидимост и изпълнение на заложеното в държавния бюджет.

Вчера президентът Росен Плевнелиев покани председателя на АИКБ Васил Велев на консултациите по съставянето на т.нар. „Граждански борд“, която да контролира работата на служебното правителство. От АИКБ настояват при сформирането на служебното правителство водещи да бъдат принципите почтеност, справедливост, реалистичност и публичност, на които трябва да отговаря всеки член от кабинета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:53 | 12.09.22 г.
fallback