fallback

Президентът ще връчи мандат за правителство на ДПС другата седмица

Според предварителните очаквания държавният глава трябваше да даде проучвателния мандат в петък

17:05 | 28.02.13 г. 7

Президентът Росен Плевнелиев ще покани представител на парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС), за да му връчи поручвателен мандат за съставяне на правителство на 5 март (вторник). 

Пред Investor.bg от пресслужбата на Президентството уточниха, че по Конституция срокът за връчване на проучвателните мандати след отказ от страна на предишната парламентарна формация е 7-дневен. Отлагането е свързано и с предложената дата за предсрочни избори - 12 май. "По Конституция е предвиден срок от 60 дни за подготовка на Централната избирателна комисия за изборите", допълниха от пресцентъра на Росен Плевнелиев. 

Оттам бяха категорични, че няма молба от страна на политическа сила да бъде забавено връчването на третия проучвателен мандат. 

Според първоначалните намерения държавният глава трябваше да връчи мандат в петък (1 март), а тъй като от движението вече заявиха, че ще откажат да сформират свое правителство, от началото на другата седмица трябваше да се премине към преговори за служебно правителство. 

За петък в 14 часа пък са насрочени консултации за обществения съвет към служебното правителство. Заседанието ще се проведе в Президентството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
fallback