fallback

41-то Народно събрание спря окончателно проекта "Белене"

Едно от последните решения на този парламент беше взето след четиричасови дебати

13:58 | 27.02.13 г. 48

В едно от последните си заседания 41-то Народно събрание взе решение за окончателното прекратяване на строежа на АЕЦ "Белене", съобщи агенция "Фокус". Гласуваха 154-ма депутати, от които "за" затварянето на проекта бяха 114 народни представители. Гласовете против бяха 40. 

Преразглеждането на решението за ядрената централа стана факт след резултатите на референдума, проведен в края на януари. Тогава избирателната активност беше над 20% - недостатъчна, за да бъде взето мнението на хората предвид, но с тази активност казусът беше върнат отново в пленарната зала. 

В решението на Народното събрание е записано още, че сега трябва да бъдат ускорени процедурите за удължаване на срока за експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", както и строителство на седми блок в първата ни ядрена централа. 

Решението за "Белене" беше първата точка в дневния ред на заседанието. Четири часа продължиха дебатите по темата. Позицията на "Коалиция за България" беше или работата по проекта да бъде продължена, или решението да бъде оставено в ръцете на следващото Народно събрание. 

За ГЕРБ и "Синята коалиция" обаче този проект е финансово неизгоден и ще доведе до ново поскъпване на електроенергията. Освен това има и съмнения за прозрачността при изпълнението на този проект досега.

Как протекоха дебатите тази сутрин можете да проследите тук 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
fallback