fallback

Мария Капон прогнозира фалит за АЕЦ "Козлодуй" при включване в енергийния микс

Ако цялата енергия от ядрената централа влезе в микса, следват протести на миньорите, смята лидерът на ЕНП

10:30 | 26.02.13 г. 36

Намаляването на цената на електричеството чрез пълното навлизане на енергията, произведена от АЕЦ „Козлодуй“ в енергийния микс, ще доведе до фалит на ядрената централа. Това обяви Мария Капон, лидер на Единната народна партия (ЕНП) пред bTV.

По нейни изчисления мярката би дала ефект за кратко време – около два месеца. За да бъдат поддържани системите за сигурност и да бъдат удължени сроковете на пети и шести блок, се ползват парите от продажбата на електричество на свободния пазар. „Годишно централата печели около 150 млн. лева.“, допълни още Капон.

Според нея при влизането на АЕЦ „Козлодуй“ в енергийния микс ще бъдем свидетели на протести на миньорите, защото ще бъдат извадени ТЕЦ-овете от системата.

Държавата е изпаднала в технически фалит, защото фискалният резерв е под минималното ниво, убедена е Мария Капон. От своя страна пък Националната електрическа компания (НЕК) е във фактически фалит, защото не може да покрие задълженията.

Монополите не са само по отношение на електроразпределителните дружества, където хората не могат да избират доставчиците, има монопол по отношение на доставките на газ и т.н. "Какво се случи с картелите за цената на хляба, горивата или олиото. Къде са институциите?", попита още Капон и обясни, че промяната ще дойде от силни контролни органи. 

Хората протестират срещу мизерията, в която живеят и затова, че монополите навлязоха в кръвоносната система на обществото, коментира Капон. "Затова и всеки намери своята причина за протест на улица".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
fallback