fallback

Пл. Димитров: Актуализацията на бюджета е неизбежна

Бюджетът ще трябва да задлъжнее малко за сметка на бизнеса, смята президентът на КНСБ

09:12 | 26.02.13 г. 23

Новото правителство ще трябва да актуализира бюджета на държавата за 2013 година. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в сутрешния блок на "Нова телевизия".

Димитров заяви, че служебното правителство няма да има друга възможност освен да прибегне до нов дълг, като част от мерките, с които да се помогне за стабилизацията на икономическото състояние на България. 

“Малко трябва да задлъжнее бюджетът за сметка на бизнеса, защото проблемът на хората е, че не могат да си плащат сметките, обяви Димитров. Актуализацията на бюджета е неизбежна. Следващото правителство ще трябва да прави нови рамки”, категоричен бе той.

Според икономиста Емил Хърсев основният проблем на страната ни не са ниските доходи, а безработицата. По думите му посоката на актуализацията на бюджета е „напълно ясна“. Нужно е съкращаване на разходите за издръжка на държавния апарат и по-точно „паразитната“ част от него, обясни той.

Той припомни, че преди 5 години страната ни е разполагала с бюджет, който е бил с 30% по-нисък от този за 2013 г.

Хърсев поясни, че България е една от малкото страни в ЕС, в които има растеж на доходите. “Проблем в управлението на ГЕРБ бе загърбването на малкия и средния бизнес. Когато там се налагат нови правила, които спъват бизнеса, става още по-трудно”, заяви той.

По повод исканията на протестиращите икономистът коментира, че „съвършено“ малко от тях наистина са изпълними. Той обясни, че реализуеми са мерките, които са искани във връзка с разбиването на енергийните монополи, както и мерките, с които да бъде въведен граждански контрол върху бюджета.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:57 | 13.09.22 г.
fallback