IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Райнов: Положението в здравеопазването е драматично

Цените на лекарствата също остават несъразмерно високи въпреки обещанията за тяхното сваляне, смята бившият шеф на Здравната каса

17:18 | 23.02.13 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Емил Райнов: Положението в здравеопазването е драматично

Положението в здравеопазването е драматично и ще се наложат драстични промени в цялата система, алармира Емил Райнов в разговор за Dnes.bg.

Експертът на БСП, който е бивш зам.-министър на здравеопазването и бивш председател на Управителния съвет на Здравната каса, бе категоричен, че вина за хаоса в болниците, които заплашват със стачки заради свършване на парите, носи не само шефът на Здравната каса Пламен Цеков, но и цялото нейно ръководство, в което има и двама зам.-министри.

Те всички вкупом съгрешиха, но сега не е време да се ронят крокодилски сълзи, както правят управляващите, уточни Райнов.

Според него проблемите са се натрупвали в последните три години заради лошото управление на ГЕРБ, но медиците са били притиснати до стената и не са имали сили да реагират на случващото се.

Показните саморазправи с лекарите в Горна Оряховица, които бяха набедени за убийци не бебе или колегите им в Благоевград, които бяха незаслужено арестувани за фалшиви болнични, нагнетиха напрежение в гилдията, смята бившият зам.-министър.

Обикновените лекари са прави да протестират, защото въпреки че парите за здраве в бюджета се увеличават всяка година, до тях не стига нищо, докато определени болници получават с пъти по-голям бюджет и не могат да го разходват, категоричен бе той.

За липсата на адекватна финансова политика доктор Райнов даде за пример и публикувана днес статистика, според която сърдечно болните у нас продължават да са огромен брой, въпреки налетите милиони в сектора. Според него цените на лекарствата също остават несъразмерно високи, въпреки обещанията на управляващите за тяхното сваляне.

От дни големите болници в страната алармират, че може да се наложи да спрат приема на пациенти по определи клинични пътеки, защото са изчерпали лимитите си. Положението е особено тежко в ”Пирогов”.

Вчера ръководството на болницата обясни, че ако спазва правилата на НЗОК, трябва да спре приема на пациенти за следващите три месеца. В отворено писмо служителите на болницата заявиха, че налагането на въпросните лимити противоречи на Конституцията.

Припомняме, че през 2010 г. на Емил Райнов бяха повдигнати две обвинения за търговия с влияние.

Първото от тях е за това, че през периода юли-декември 2005 г. в София, в съучастие с Веладин Битолски, е поискал от изпълнителния директор на „Търговска лига“ АД имотна облага - парична сума в размер на 17 298 538,46 лв., представляваща 7 процента от годишния оборот на дружеството от доставките на лекарства по обществени поръчки на Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

В замяна според данните Райнов е обещавал да съдейства в полза на компанията при решения за процедури по обществени поръчки за доставки на лекарства.

Второто обвинение е за това, че през 2007 Емил Райнов е поискал, пак от „Търговска лига“, имотна облага в размер на 10 964 949,59 лева, за да упражни влиянието си при сключване на договори с болници. 

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Радвам се на крепкото ти здраве. Предполагам не ти се е налагало да посещаваш болниците. Бъка от измами. Нестига, че те пишат болен от нещо което не си, за да усвоят пътеката, ами те карат да правиш дарение за "бедните доктори", това е за докторите. Защо няма реална промяна в политиката за лекарствата, нямам доказателства, но най-първия министър на ГЕРБ точно за това го обвиниха - неизгодни договори за лекарствата. Цялата система е така нагласена в момента, че е пълна с дупки (по подобие на държавата ни), а на българина това му дай, пукнатини от които да гребе с пълни шепи. Погледнете финансовото състояние на повечето, ръководители на отделения на болнците - доходите им и имотите им се равняват на някой от по ниските класове олигарси - и това от заплати от продънената ни система - нямало пари за нищо. Е как да има???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Е кой точно е тоя някой (дето има изгода)? Ти ако не знаеш, дето жена ти е в "бизнеса", кой да знае?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
1. Приватизацията на кое? Има частни и болници и здравни фондове? Какво още?2. За електронното обслужване съм напълно съгласен.3. НЗОК монополист. Да, но какво от това? Това има повече плюсове отколкото минуси. Ако останем на частно здравно осигуряване ще стане много по-лошо. Справка - САЩ - хем скъпо, хем не стига, хем все по-лошо става. Здравеопазването (като организация) не може да бъде частно.4. И кой е виновен за това? Да не би да са едни директори, които точат и лекари, които изписват скъпи оригинали вместо евтини генерици?5. За ДСГ - все още нямам мнение.6. Лекарите и сестрите прокудени. И защо след като парите са повече от преди? Дали не е защото едни вземат 5 цифрени заплати (месечно), а други само 3 цифрени? (Подкупите за изписване на скъпи оригинали вместо евтини генерици отделно.)7. Нашите проценти не са малки, а техните са големи. И те трябва да ги свалят, а не ние да ги качваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Защото някой има изгода от това. Както всичко друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
1. Приватизацията не тръгна 2. не тръгна електронното здравеопазване 3. касата остана монополист 4.малките болници останаха да кретат нефалирали и с големи дългове 5 .не бяха въведени ДСГ 6.лекарите и сестрите бяха прокудени 7. процентите за здравеопазване останаха едни от най- ниските в ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Е защо е забатачено като за здравеопазване се дават все повече и повече пари (не са намалявани дори през най-кризисните 2009-та и 2010-та)? Къде отиват парите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Жена ми е мед сестра. Положението "беше" драматично. Вече е мината всяка граница, на разумното, от която нещата могат да се обърнат към положително развитие. Личната ми прогноза, че следващото правителство ще е това, при чието управление здравната и социалната система ще се сринат - БУКВАЛНО! Не ме разбирайте погрешно - което и да е правителство, дори и най-милеещетото за народа да изберем, нещата вече не подлежат на оправяне. Толкова е забатачено всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"определени болници получават с пъти по-голям бюджет и не могат да го разходват"----------------Поименно, г-н Райнов, поименно? Стига анонимност!...А също и причината това да се случва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още