fallback

Преглед на печата за 23 февруари

08:33 | 23.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Депутатите имат четири дни за промени в енергетиката и опазването на природата

в-к Капитал Daily

След три часа консултации при президента Росен Плевнелиев, представителите на парламентарните партии без "Атака" решиха, че потенциалът на действащото Народно събрание е изчерпан. Нито една от тях няма да изпълни мандата за съставяне на нов кабинет, след като оставката на правителството на Бойко Борисов беше гласувана в четвъртък. Процедурата обаче ще бъде извървяна - Плевнелиев ще покани последователно ГЕРБ, БСП и ДПС, макар всички да са наясно, че това е формално. Изборите ще са в края на април или началото на май.

"Вървим към служебно правителство", обяви президентът след края на разговорите. Народното събрание ще работи до края на седмицата (пленарните заседания са в сряда, четвъртък и петък, ще има извънредно и във  вторник), и след това ще бъде разпуснато. Дотогава президентът настоява да бъдат гласувани промените в закона за енергетиката, за енергийната ефективност и за черноморското крайбрежие.

Поредна подготовка за продажба на "Юрий Гагарин"

в-к Капитал Daily

Пловдивската фабрика "Юрий Гагарин", специализирана в отпечатването на опаковки и помощни материали, предимно за цигарената индустрия, е на път да се превърне в шампион по провалени общи събрания около евентуалната й продажба.

Само през последното тримесечие на 2012 г. не се състояха четири свикани събрания, на които се предвиждаше смяна в управлението, а оттам и както сочат слуховете сред работещите в дружеството, и в собствеността. Причината е, че не присъстваше мажоритарният акционер – "Баранко", собственост на регистрираното на Британските Вирджински острови Westwood Invest Limited, зад което се предполага, че стоят Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев - собствениците на основния кредитор на фабриката - Първа инвестиционна банка. Управител на "Баранко" е Владимир Бонев - бивш изпълнителен директор на фалиралата Кредитна банка и на "София ленд", което също се свързваше неофициално с ПИБ.

Еврочиновник разкритикува остро България за еврофондовете

в-к Сега

България изпреварва само Кипър по инвестиции в наука и ако следващият кабинет не промени това, ще трябва да се примирите, че няма да развивате наука, а българските учени, които и сега работят в други държави, никога няма да се върнат. Сега е моментът България да реши каква страна иска да бъде - работилницата на Европа, туристическа държава, център за наука и развойна дейност или от всичко по малко.

Аню Ангелов готви шефа на кабинета си за висш държавен служител

в-к Сега

Падането на правителството предизвика разместване по висшите етажи на военното министерство. Шефът на кабинета на военния министър Аню Ангелов - Йордан Божилов, се готви да стане най-висшият чиновник във ведомството - постоянен секретар. Той ще замени на този пост Николай Милков, който отива на работа във външно министерство, научи "Сега" от източници от МО. Вчера премиерът Бойко Борисов е подписал молбата за напускане на Милков.

411 оръжейника напуснаха ВМЗ-Сопот

в-к Стандарт

411 души от ВМЗ-Сопот са се регистрирали на борсата до 21 февруари, съобщиха от социалното министерство.

1341 служители от оръжейниците пък са минали през постоянните и мобилните приемни, за да потърсят нова работа. Голяма част от работниците са предпочели да получават обезщетения за безработица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:25 | 12.09.22 г.
fallback