IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширяването на Шенген отпада от дневния ред на заседанието на Съвета на ЕС

Остават неясни причините за отпадането на темата от дневния ред, както и кога може да бъде поставена отново

21:28 | 22.02.13 г. 36
Разширяването на Шенген отпада от дневния ред на заседанието на Съвета на ЕС

Разширяването на Шенген отпада от дневния ред на предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи на 7 и 8 март в Брюксел, се посочва в осъвременения дневен ред на съвета, цитиран от БТА.

В началото на годината от ирландското председателство на ЕС разпространиха програма, според която темата за разширяването на пространството без граничен контрол с България и Румъния бе залегнало в дневния ред за това заседание.

В днешното съобщение не се посочват причини за въведената промяна.

На този етап не е известно кога отново темата може да бъде поставена на вниманието на европейските министри.

Досега Холандия е единствената държава, която официално се противопоставя на разширяването на Шенгенската зона.

Днес белгийската опозиционна крайна националистическа партия Vlaams Belang (Фламандски интерес) призова федералното правителство на Белгия да подкрепи холандската позиция. Искането бе мотивирано с броя на поляците, румънците и българите във Фландрия, както и с проблемите с организираната престъпност в кандидатстващите за прием държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 0
citizen_bg
преди 11 години
Последно и спирам, че излязохме извън темата. Ако са отложено потребление, лошо. Обикновения човек не вижда перспектива.Ако са пари от разпродаден бизнес, пак лошо. Няма перспектива пред по-малките и те ликвидират.Ако са излишъци основно на големите(а и на по-дребните), и в икономиката няма пари, също лошо. Смучат повече отколкото е здравословно за държавата, която трябва да търси външно финансиране.Във всички случаи според мен опираме до управлението и политиката, няма визия или желание. И това са средствата само в нашите банки, а колко са навън?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
993
преди 11 години
Какво значи изкуствени фондове? Говоря за фондове, с които се строи инфраструктура: магистрали, пътища, канализации, комуникации и т.н. Мнозинството населени места не са дискриминирани, комуникацията и движението са улеснени. След като това се получи бизнесът сам ще реши къде ще инвестира... Фондовете за насърчаване на малкия и средния бизнес, както и целевите, преференциалните банкови заеми могат да помогнат на малкия и среден бизнес. Естествено, търсенето и потреблението е важен компонент, но когато хората имат работа и доходи, те ще потребяват. Утопия е да се мисли, че някой инвестира в България от милосърдие. Естествено се гледа цената на труда, инфраструктурата, данъчната и административна среда. Последните три куцат в България... Ето тук трябва политика, която да реши тези проблеми! А хора, които чакат други да им свършат работата винаги ще са недоволни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Изкуствените фондове правят всичко друго но не и изравняване. Даже в някой случай обратното. Отварят ножицата между едрия и малкия бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Подкрепям!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
993
преди 11 години
Много от тези спестявания са отложено потребление, защото малцина знаят ще имат ли работа утре, а имат да изплащат ипотеки, лизинг и т.н. Те могат да съживят потреблението, но за инвестиции...С европейските фондове могат да се заличат регионални неравенства, които също са проблем. Не могат всички да живеят и работят в София, а и не е нужно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
993
преди 11 години
40 млд. спестявания (в банките) са половината от БВП-то ни за една година. С тях смяташ, че ще се инвестира? Аз пък да попитам, всеки върши ли си работата така както трябва? Защото много хора си мислят " аз се правя, че работя, той се прави, че ми плаща". Можем да си търсим много причини, защо не успяваме, но нека първо ги потърсим в себе си. А тези дето искат да шляпат и да ходят с тоягите да се замислят, че това може да ни доведе до гражданска война... Човек трябва да бъде първо критичен към себе си и после към другите. Върнах ти плюса :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
mos70
преди 11 години
подкрепям! И пак казвам- пари има, но го няма поне малко-отмалко по-справедливото преразпределяне на изработеното, като ако го имаше, нямаше да има сега протести! Това е истината! Високи печалби, обаче...ниски заплати! Затова вече ще играят тоягите, няма на къде повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Пълно е с хора, които ни обявняват как "ние" трябва да си вдигнем производителността на труда. Ти твоята вдигнал ли си я? И ако да, кажи ни на нас простите как да го наяправим и ние. Проблемът на бизнеса в момента е липсата на пазари, а не ниската производителност. Колкото до ЕС, естествено, че не са ни виновни за нищо. Те никога за нищо не са виновни. Обаче ако дай Боже нещата тръгнат на добре да видиш тогава как всичките ни постижения ще бъдат само и единствено благодариние на членството ни в Евросъюза. Няма ли да е така? Защото ако няма да е така и ако нито успехите, нито пораженията ни зависят от Евросъюза, то тогава какво зависи от него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Значи, като някой започне да ми говори за "производителност на труда" ми иде да му шляпна един по врата. Дайте ми формулата моля, за да мога да си сметна моята производителност на труда. А колкото до инвестициите.. Предното правителство се хвали, че е имало двойно повече инвеститори, обаче О! ЧУДО! Средната работна заплата така и не мръдна нагоре. Всъщност и сега има доста чужди фирми тук. И това е главно заради ниските заплати, не заради специалистите, които имаме тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 2
993
преди 11 години
От коментарите лъха доста ксенофобия. Не са ни виновни от ЕС, че не можем да си подредим къщата, независимо коя партия или коалиция управлява. Нека не забравяме, че по-високи доходи ще дойдат с инвестиции и по-висока производителност. С най-ниския БВП в ЕС, не можем да очакваме да се оправим сами, без капитали отвън. Другата алтернатива е на североизток при голямата мечка, която постоянно ни се меси във вътрешните работи чрез енергийната ни зависимост. Нека преди да квалифицираме "господарите" да видим какви и кои сме ние и какви са националните ни приоритети! Другото е формулиране на политиките за тяхното постигане. Останалото е демагогия на улично ниво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още