IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширяването на Шенген отпада от дневния ред на заседанието на Съвета на ЕС

Остават неясни причините за отпадането на темата от дневния ред, както и кога може да бъде поставена отново

21:28 | 22.02.13 г. 36
Разширяването на Шенген отпада от дневния ред на заседанието на Съвета на ЕС

Разширяването на Шенген отпада от дневния ред на предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи на 7 и 8 март в Брюксел, се посочва в осъвременения дневен ред на съвета, цитиран от БТА.

В началото на годината от ирландското председателство на ЕС разпространиха програма, според която темата за разширяването на пространството без граничен контрол с България и Румъния бе залегнало в дневния ред за това заседание.

В днешното съобщение не се посочват причини за въведената промяна.

На този етап не е известно кога отново темата може да бъде поставена на вниманието на европейските министри.

Досега Холандия е единствената държава, която официално се противопоставя на разширяването на Шенгенската зона.

Днес белгийската опозиционна крайна националистическа партия Vlaams Belang (Фламандски интерес) призова федералното правителство на Белгия да подкрепи холандската позиция. Искането бе мотивирано с броя на поляците, румънците и българите във Фландрия, както и с проблемите с организираната престъпност в кандидатстващите за прием държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Извинявам се за последния нескопосан коментар, обаче много ми се спи и едва гледам:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Значи то ясно, че не виждаш нашата гледна точка. Даже още в началото се замислих дали да продължа дискусията, защото с тебе сме на двата края на възможните мнения. Но няма лошо, така и виждаме различни гледни точки, а разнообразието от мнения не е лошо нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Много е просто колега. Ама на простото, простото е това. Гърция и Испания са 2 много добри примера. Преди влизането си в ЕС лихвените нива на Гърция са над 10% по външния дълг. След обявяването на присъединяването нивата падат до тези на развитите страни. Гърците се финансират здраво на кредит и надуват адмистрацията и заплащането и, а от там логиката мисля ти е ясна. В Испания, същата глупост но с разликата, че парите от евтиното финансиране влизат през банките чрез кредити в недвижимите имоти и надуват балона, който между другото го пропуснах за Гърция. В крайна сметка и двата филма завършиха с познатия край - покачване на дохода без реално покачване на производителността на труда. За тази простотия ФОНДОВЕТЕ не са виновни. Не мога да разбера какви хора трябва да сте, да не виждате, та даже и да отричате положителното, а само да търсите лошото и ако го няма да си го измислите и да го повтаряте, докато стане истина ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Настоящото положение на ЕС, доказва, че не може да съществува *** между пазарна икономика и сициалистически централно планиран пазар (защото в ЕС е точно такова)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Значи ти твърдиш, че ни се "дават безвъзмездни пари". Те много прос народ били това европейците. Ей така от няма нищо ни дават пари само и само да ги настигнем и да започнем да ги конкурираме. Като са толкова благородни защо просто не ни опростят членския внос за Евросъюза, ами първо ние него трябва да си платим и после те да ни върнат парите и да ни казват за какво точно да ги похарчим. И в такъв случай на какво се дължи странното икономическо състояние на Гърция, Италия, Испания ... Там да не би да не е имало Еврофондове? Моето лично предположение е ,че е имало, и то прекалено много. И много голяма част от проблема е точно в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 11 години
Колега не мисля, че си прав. При всеки един макро анализ задължително се гледа и нивото на капитала в дадената държава. Евро фондовете не са нищо друго освен един трансфер на капитал от богатите към по-бедните държави. Няма как европейска държава да е богата със селско стопанство. Просто няма как. Затова се дават безвъзмездно пари, за да се образоваме и да инвестира, който знае как. Идеята е много добра. Това, че парите от фондовете се дава на НАШИ гора, които по документи инвестират, а те си ги прибират си е НАШ проблем. На прословутия български тарикатлък. НАШАТА ПРОСТОТИЯ няма как да направи идеята на еврофондовете лоша. Проблема е бил, е и ще си остане в матряла...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Проблема е в голямото крадене, на тези няколко човека, които стоят зад фасадата от политици. ЕС неможе да промени това, трябва сами да си турим на кладата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Точно за тези фондове говоря. Какво предприемачество е това, да кандидатстваш, някой да ти даде пари, за да си оправим инфраструктурата? Ние тука какви сме? Лукови глави? Истинското предприемачество се измерва в успеваемост от реализиране на продукцията ти, а не от това колко фонда си успял да усвоиш. В един сектор в който има 100 фирми, от тях получават пари от фондове 10 фирми и дърпят яко напред, другите какво правят? Свиват се! Това не е правилен начин на водене на "пазарна икономика", най малкото на конкуренцията и се скапва мамата. Това за магистралите не ми го хвали. Вместо да плащаме вноски на ВС, крадем от АЕЦ и други схеми,може да инвестираме сами нашите си пари, без да правят кръг в европа. Но както и да е. Вярвайте на фондовете, аз подем не съм видял особен след влизането ни в ЕС. ОСОБЕНО В МОМЕНТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
citizen_bg
преди 11 години
Последно и спирам, че излязохме извън темата. Ако са отложено потребление, лошо. Обикновения човек не вижда перспектива.Ако са пари от разпродаден бизнес, пак лошо. Няма перспектива пред по-малките и те ликвидират.Ако са излишъци основно на големите(а и на по-дребните), и в икономиката няма пари, също лошо. Смучат повече отколкото е здравословно за държавата, която трябва да търси външно финансиране.Във всички случаи според мен опираме до управлението и политиката, няма визия или желание. И това са средствата само в нашите банки, а колко са навън?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още