fallback

М. Радева: Страната ни върви към политическа дестабилизация

Старите лица на прехода отново се опитват да се завърнат, смята социологът

15:44 | 22.02.13 г. 16

За съжаление страната ни върви към политическа дестабилизация. Още през есента ми се струваше, че е много рано да се правят сериозни предварителни прогнози във връзка с предстоящите избори. С оглед на събитията от последните дни вече нищо не може да бъде сигурно.

Така коментира политическата обстановка в страната социологът Мирослава Радева пред Investor.bg.

"Страната ни е изправена пред много голямо изпитание. Доскоро си мислехме, че сме постигнали известна икономическа и политическа стабилност. Бяхме забравили за политическото напрежение, за инфлацията, както и за гражданското недоволство. Сега ми се струва, че навлизаме в нов период на икономическа и политическа дестабилизация.

Въпреки че Симеон Дянков се „хвалеше“ за всички постигнати резултати по отношение на финансовата стабилност в страната ни, фирмената задлъжнялост расте. В даден момент високите нива на корпоративна задлъжнялост, могат да избият на повърхността и да доведат до активирането на динамични инфлационни процеси.

По изкуствен начин бе поддържан нисък дефицит, за да докажем пред света, една, до известна степен, лъжлива финансова и фискална стабилност. Управлението на Бойко Борисов, образно казано приличаше на блато. Погледнато отстрани беше улегнало, спокойно, но под повърхността се зараждаха проблеми и конфликти", смята Радева. 

Тя заяви, че е изненадана от решението на Бойко Борисов да напусне поста си на министър-председател. По нейни думи от една страна това е бил наистина неочакван ход, но от друга, е повече от логичен. "Той предприе ход, който ще му подсигури сигурност. Борисов избегна възможността да бъде постоянно нападан от опозиционните партии в публичното пространство. Освен това се предпази и от евентуални бъдещи твърдения от страна на опозицията, че ГЕРБ манипулира вота и си служи с нелоялни политически инструменти".

Ако общественото недоволство не се канализира и не намери нужния ред, вероятно ще ескалира в още по-големи мащаби, което ще се отрази пряко върху икономическото състояние на България, каза още експертът.

"Както добре виждам, старите партии не удовлетворяват никого. Никой не е сигурен за кого и защо да гласува, все по-малко млади хора виждат смисъл в това да дадат вота си. Старите лица на прехода отново се опитват да се завърнат. Но пък новите излъчват откровена некомпетентност, неспособност и липса на знание.

Няма гаранции, че новото управление, което и да е то, каквато и да е структурата му, ще успее да се справи с общественото недоволство. Възможно е то да утихне до следващата зима, но след това да се възроди наново".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 07.09.22 г.
fallback