fallback

Цветанов: Извиняваме се за политиката си, но с нея върнахме парите на ЕС

Нямаше смислен дебат, който да се води кой какво предлата от тук нататък, нито отговор на справедливите искания на българските граждани

11:50 | 21.02.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цветан Цветанов, Снимка: БТА

„България е парламентарна република и ще остане такава. Само парламентарни избори решават волята на избирателите”, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов по време на дебатите за оставката на правителството в Народното събрание.

Извинявам се на българските граждани за политиката ни, но това беше единственото, което можехме да направим и да върнем доверието на ЕС и отново да получаваме спряните средства от фондовете, заяви Цветанов.

Той благодари на хората , че изразяват своята гражданска позиция, но и на българските полицаи, които са „изтърпели ругатни и хвърлени по тях предмети”. Българските полицаи са граждани и вършат своите задължения по опазване на обществения ред, обясни още вътрешният министър в оставка.

Нека сега българските избиратели да дадат оценка кой се е справил през годините. Вие сте доста притеснени, защото вашият електорат е доста свит вече, смята Цветанов, обръкайки се към представителите на „Коалиция за България”. „Ще трябва да давате отчет и пред  вашите избиратели”, допълни в заключение той.

Изнервени сте, защото голяма част от вашата група няма да бъде отново в парламента – загубихте доверието на хората, а и на вашия лидер, който няма да ви постави в избирателните листи, обърна Цветанов се към депутатите в лявата част на залата.

Цветанов обвини предишните управляващи, че не са направили необходимата инфраструктура, която да помогне развитието на икономиката днес.

„Сега виждаме по време на протестите да горят знамена на ЕС, но това няма да реши проблемите”, коментира още вътрешният министър. Натрупаните дефицити в предишните управления още не могат да бъдат преодолени, макар и ЕС да не иска бедна България и дава европейски субсидии и фондове, смята той.

Няма как да получим възмездие и справедливост когато октоподът е проникнал дълбоко в съдебната система. Като министър на вътрешните работи си създадох много врагове в съдебната систама, защото говорих с факти, заяви Цветанов.

За вас е важно как да спечелите изборите, а не как да оправите проблемите, обърна се Цветанов към представителите на опозицията и ги обвини, че никога не са се срещали с жертви на насилие и престъпления, защото са били заети да генерират тази престъпност през последните 20 години.

Правителството на ГЕРБ върна доверието на ЕС и отново можем да усвояваме европейските средства. Направихме много думата справедливост да бъде отново изпълнена със смисъл и да върнем държавата на гражданите, а не в ръцете на монополите. 

„Двата милиона, напуснали държавата, са изгонени от вашето управление”, обърна се към предишните управляващи Цветанов.

Той припомни как дойде демокрацията през 1989 година – огромна обществена подкрепа и желание за реформи.

„Депутатите от ГЕРБ са единствените, които са влязли в политиката през 2009 година, а останалите в парламента са част от събитията в последните 20 години. Всички вие сте продуктът, който опаковахте в целофан и го дадохте на обществото да го купува”, обърна се към депутатите от лявата и дясната част в Народното събрание.

От приватизацията трябваше да влязат 32 млрд. лева, но те влязоха някъде другаде, коментира Цветанов за управлението на ОДС. Последваха нови големи надежди и правителството на НДСВ и Симеон Сакскобурготски.  По негово време обаче бяха сключени сделките за приватизация на ЕРП-тата.

България влезе в ЕС през 2007 година (по време на Сергей Станишев) с голямо недоверие и опасения, припомни Цветанов. Последваха и ограниченията на плащанията по европейските субсидии, заяви Цветанов и припомни случаите  „Батко и братко” и спонсора на БСП Марио Николов, обвинени за злоупотреби с европейски средства.

Вътрешният министър обвини още предишните управляващи, че не са направили нищо за намаляване на престъпността и припомни, че с идването на власт на правителството „Борисов” са били прекратени отвличанията, поръчковите убийства и други знакови дела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:17 | 14.09.22 г.
fallback