fallback

Дейностите по наемане на работна сила с най-голям ръст на оборота в края на 2012 г.

Оживление е регистрирано и при оборотите в сектора на транспорта, сочат данни на НСИ

11:49 | 21.02.13 г.

Дейностите по наемане и предоставяне на работна сила регистрират най-голям ръст на оборотите в сектора на услугите през последните три месеца на миналата година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Националната статистика отчита почти 39% годишен ръст на оборотите в дейностите по наемане на работна сила, а при административните офис дейности – блио 22%. Спад от близо 23% се наблюдава в сектора на рекламата и проучването на пазарите.

Дейностите по наемане на работна сила регистрират и най-сериозен ръст на оборотите спрямо предходното тримесечие – със 17,7%, отчитат още от НСИ.

Оживление е регистрирано и при оборотите в сектора на транспорта. На годишна база е отчетено повишение от над 9 на сто, което се дължи най-вече на ръста в дейностите „Сухопътен транспорт“ и „Пощенски и куриерски услуги“, съответно с 14,4% и 7%.

Спрямо рпедходното тримесечие обаче е регистрирано намаление на оборотите в сектора с 3,3% заради свиването на оборотите в сухопътния транспорт и водния транспорт през тримесечието.

Общият календарно изгладен индекс на оборота в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” е с 6,1% под равнището, регистрирано през четвъртото тримесечие на 2011 година. Най-съществен е спадът при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ - 33,3%, и „Информационни услуги“ - 16,8%, а ръст е отчетен при издателската дейност (22,6%) и дейностите в сферата на информационните технологии (3,3%).

Спрямо предходното тримесечие обаче оборотите в сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” отбелязва ръст от 0,5%, основно заради отчетените ръстове на оборотите в издателската дейност (близо 12 на сто).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:01 | 11.09.22 г.
fallback