fallback

ВСС освободи зам.-главния прокурор Галина Тонева*

Тонева ще заеме свободен щат във Върховната касационна прокуратура, която обаче проверява вече бившата заместничка на Сотир Цацаров

10:31 | 21.02.13 г.

Висшият съдебен съвет (ВСС) одобри предложението на главния прокурор Сотир Цацаров и освободи зам.-главния прокурор Галина Тонева от длъжността й, предаде агенция „Фокус“.

Освобождаването на Тонева бе включено в дневния ред на днешното заседание на ВСС като допълнителна точка. Съгласно предложението на Цацаров тя може да бъде назначена като прокурор във Върховна касационна прокуратура, където има свободен щат.

Предложението беше прието със 17 гласа „за”, 2 „против” и 4 „въздържал се”.

Междувременно вчера стана ясно, че Върховната касационна прокуратура е започнала дисциплинарна проверка на Тонева заради съмнения за „чадър“ над енергийната мафия след сигнали на шефа на парламентарната комисия по корупция Яне Янев.

Наскоро Янев предаде на Цацаров няколко папки за престъпни схеми в енергетиката и назова трима магистрати, които по думите му са ги прикривали - Георги Тафров, Христо Граматиков и Стойчо Ненков.

Тонева беше обвинена, че е следила енергийните дела, въпреки че те не са били в нейния ресор, както и че е назначила Христо Граматиков като наблюдаващ прокурор. В последствие тя обясни пред журналисти, че действително е подписвала заповед на бланка на тогавашния главния прокурор, но е получила разрешение лично от него.

По думите на Сотир Цацаров предложението му да освободи от длъжност Галина Тонева не представлява дисциплинарна санкция. Сотир Цацаров обясни, че в постъпилия сигнал за прекратено досъдебно производство има две твърдения - за незаконосъобразно прекратяване и за неспазване на принципа за случаен подбор.

Същевременно той бе категоричен, че не може да потвърди тиражираната в общественото пространство теза, че Галина Тонева "е мачкала дела“. Цацаров обясни, че по всички общо 12 дела, за които тя е издала актове, се прави пълна проверка.

„След като се съберат всички доказателства – извлечения от компютърни програми, ще се реши дали да се започне дисциплинарно производство“, уточни Цацаров.

„Категорично не е спазен принципът за случаен избор на прокурор”, каза Цацаров. Проверката трябва да обхване не само периода от 2004 – 2007 година, но и до настоящия момент, и да бъдат проверени всички сделки за продажба на електроенергия, с посредник. „Ако се установи, че има виновни длъжностни лица от НЕК, ще им бъдат повдигнати обвинения за безстопанственост”, каза Цацаров.

*Допълнена с Позицията на Сотир Цацаров към 11.36 часа  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:52 | 26.08.22 г.
fallback