fallback

М. Димитров: Държавата не се справи с монополите и те се справиха с нея

България е излизала и от по-тежка криза, тежко ни обаче ако се даде път на популизма

09:48 | 21.02.13 г. 8

Преди около година ние от Синята коалиция казахме от тази трибуна, че ако държавата не се справи с монополите, монополите ще се справят с държавата. И какво стана – монополите се справиха с държавата. Говори се за цените на тока, но какво стана с горивата, с парното – същите проблеми, за които не бяха взети решения, заяви Димитров.

Най-големият проблем са доходите на хората. ГЕРБ обещаха европейски доходи, но не само, че няма такива, а няма растеж. Има два пътя – единият е лошят, пътят на популизма, на национализазцията, който да връща към популизма, отмяна на плоския данък, на отмяна на валутния борд, предупреди Мартин Димитров.

Финансовата система не може да понесе такъв сценарий и ще се върнем към времената на Жан Виденов и хиперинфлацията, смята Димитров.

Вторият път е програма за малките и средни предприятния, за нови работни места. Ако не нараснат доходите на България, нищо добро не ни чака. В центъра на политиката трябва да бъде сложен малкия и среден бизнес, там е заетостта. ако сега не се спрат исканията за връщане на комунизма, тежко ни и горко и хората ще протестират повече. Опасно е, че изборите няма да решат нито един проблем, заяви Мартин Димитров.

Ако изберем пътят на популизма, който изглежда лесен и атрактивен, сметките стават ниски. Кой вярва на тази басня? Това е самоубийствено и несериозно. Огромната енергия на протестите трябва да бъде насочена към конкретни мерки и антикризинта програма.

Красимир Велчев от ГЕРБ отговори на Димитров,  като заяви, че не намира никаква логика в изказването му.

Не мога да остана безучастен, когато ни обвиняват, че сме избягали от борбата и войната с монополите. Интересно становище, защото не намирам логиката в това, че идваш на власт, създаваш нещо, някакви структури, тръгваш си и казваш на следващите „Хайде да видим каква война ще им заформите“, посочи Велчев.

Ние се борихме и ще продължим да се борим. Колко по-широка е управляващата коалиция, толкова по-малка е отговорността. Ние няма да влизаме в коалиция с никого, категорично заяви Красимир Велчев. „Най-големият грях на ГЕРБ е, че оставихте хората на БСП, вместо да има категорични мерки срещу монополите на едно програмно експертно правителство“, заяви Димитров.

Заради подаването на оставка следват 3 месеца безвремие, в което няма нищо да бъде направено срещу монополите.

„Големият въпрос трябва да бъде как да тръгне да расте икономиката. Възможно ли е да се увеличат доходите без растеж на икономиката? Не е възможно, не може да стане“, обясни Димитров.

Единственият начин да станем по-богати е икономиката да тръгне нагоре. От Синята коалиция ви даваме едно основно решение – подкрепа за малките и средни предприятия, намаляване на бюрокрацията, защото малкият и среден бизнес създава работни места. Всичко друго е популизъм и празни обещания, завърши Димитров.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:45 | 08.09.22 г.
fallback