fallback

РЗС: Бързите избори ще вкарат същите лица в парламента

Големите партии в Народното събрание обаче са за служебен кабинет и бързи предсрочни избори

08:07 | 21.02.13 г. 2

Против бързото провеждане на предсрочни избори се обяви независимият депутат Емил Василев, който беше избран за депутат от партия „Ред, законност и справедливост” (РЗС). Той коментира в ефира на „Нова телевизия”, че е необходимо да бъде избрано правителството, което да довърши мандата на този парламент. „В противен случай в парламента ще влязат същите лица, на хората им омръзна да гледат едни и същи лица”, допълни той.

Емил Василев припомни още, че по Конституция в правомощията на президента е свикването на Велико народно събрание и промяна в Конституцията. "Това е записано в членове от 158 до 160 в Конституцията", допълни той.

Позицията да не бъдат насрочвани предсрочни избори не беше подкрепена от представителите на другите парламентарни сили в студиото. Цвета Караянчева от ГЕРБ потвърди, че те няма да участват нито в служебно правителство, нито в което и да било правителство в рамките на 41-то Народно събрание. БСП също няма да приеме мандата за сформиране на нов кабинет, гарантира и Ангел Найденов от БСП.

Според него риск от политическа и институционална криза има при преминаване към избор на служебен кабинет, но той е по-малък от риска ГЕРБ да продължи да управлява. Колкото по-бързо се състави служебен кабинет, толкова по-бързо ще се успокоят нещата и ще заработят институциите, смята Метин Казак от ДПС. 

Служебното правителство може да свърши много неща, обясни Асен Агов, депутат от "Синята коалиция" и посочи за пример кабинета на Стефан Софиянски, който въведе валутния борд по време на своето управление в рамките на два месеца. "Монополите обаче не могат да бъдат разбити за такъв срок", допълни от своя страна представителят на ГЕРБ Караянчева. 

След служебния кабинет, в който не трябва да участват политически лица, е много важно следващото обикновено Народно събрание да проведе обществен дебат как да бъде променена държавата и да подготви избирането на Велико народно събрание, което да приеме промените, които искат хората, заяви пък Емил Кабаиванов от СДС.

Протестиращите настояват за директно свикване на Велико народно събрание и промяна на политическата система. Организаторите на протестите настояват да има „гражданска квота” в управлението.

Двама министри в бивши служебни правителства коментираха пред БНТ възможността за създаване на служебен кабинет.

Има аналогия със служебния кабинет през 1997 година - и тогава смяната на властта стана след всенароден протест, каза Иван Нейков, бивш министър на социалната политика в служебния кабинет на Стефан Софиянски. Но пък икономическата ситуация беше по-различна - хиперинфлация, капацитетът за социално напрежение беше многократно по-голям. Изглежда всеки служебен кабинет е уникален и възниква и се развива по различен начин. Има голям риск пред служебния кабинет сега – свръхочактване, че веднагаще се решат проблемите.

Ситуацията е различна сега. При служебния кабинет на Ренета Инджова нямаше демонстрации, а по мирен начин стана предаването на властта. Но колизията дойде по-късно, когато се появиха новоназначени министри, които не бяха запознати с работата до момента. Но ако служебния кабинет не свърши нищо, се създава риск, каза Ивайло Знеполски, бивш министър в служебното правителство на Ренета Инджова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 10.09.22 г.
fallback