fallback

Поредна вечер на протести в цялата страна*

Поддръжници и противници на управлението излязоха на улицата

18:53 | 20.02.13 г. 6

Паралелни протести – на поддръжници и противници на премиера в оставка Бойко Борисов, се провеждат тази вечер в цялата страна.

Продължават мирните протести срещу политическата система и монополите в цялата страна. Гражданите настояват за промяна на политическия модел, свикване на Велико народно събрание, промяна на конституцията, контрол върху монополите, граждански контрол върху регулаторните органи и мажоритарен вот.

Другата група настоява, че Борисов е по-малкото зло и настояват правителството да продължи работата си.

В София двете групи на два пъти се срещнаха пред сградата на Народното събрание, но до сблъсъци не се стигна заради засиления контрол от органите на реда и загражденията. Протестиращите срещу управлението и монополите се върнаха на Орлов мост, откъдето тръгнаха в 18.00 ч. Няколко от тях са опънали плакат с надпис „Да живей свободна България”, а останалите скандират „Българи юнаци”, „Всеки ден ще е така до победата”, развяват български знамена и свирят със свирки. 

Един от демонстрантите запали европейското знаме, но беше обвинен в провокация, предаде агенция Фокус. Един от протестиращите призова гражданите да се включат и утре в демонстрациите и да покажат, че протестът може да бъде мирен.

По-късно шествието премина отново покрай парламента и стигна в близост до сградата на електроразпределителното дружество. Там бяха посрещнати само от една кола на жандармерията, от която бяха призовани демонстрацията да мине без провокации. От органите на реда посочиха, че няма да използват сила. Междувременно от столичната дирекция на полицията съобщиха, че са задържани двама души около 18 ч.

Група протестиращи стигна пред Министерския съвет и продължи отново до Народното събрание.

Във Варна протестиращи блокираха движението по централни булеварди. Хората продължават да скандират „Мафия” и „Оставка” и се придвижват в посока общината. Хората поискаха свикването на Велико народно събрание и промени в конституцията, както и оставката на градоначалника Кирил Йорданов.

В Пловдив един от протестиращите срещу монополите - Иван Бояджиев, е обявил гладна стачка от вчера, съобщи кореспондентът на Dnes.bg в града. Хората се обявиха против всички партии и поискаха поевтиняване на тока с 20%.

По същото време пред Централна поща се проведе протест в подкрепа на Бойко Борисов. Той събра обаче само десетина души. Шествието срещу високите сметки за тока се размина с хората, които подкрепят Борисов, но до напрежение между двата лагера не се стигна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
fallback