fallback

Прокуратурата проверява сигнал на Яне Янев за енергийната мафия

Сигналът съдържа твърдения за незаконосъобразни действия на прокурори при прекратяването на досъдебно производство, водено срещу длъжностни лица от НЕК

17:44 | 20.02.13 г.

Прокуратурата извършва две проверки по сигнал на Яне Янев във връзка с енергийната мафия, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

На 11 февруари 2013 година до главния прокурор е внесен сигнал от председателя на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта за проучване на случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки, за корупция по високите етажи на властта, довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата.

Сигналът съдържа твърдения за незаконосъобразни действия на прокурори при разследването и прекратяването на досъдебно производство, водено срещу длъжностни лица от „НЕК“ ЕАД, както и твърдения за допуснати нарушения при разпределението на прокурорските преписки.

След внасянето на сигнала са разпоредени служебна проверка относно законосъобразността на прокурорските актове и дисциплинарна проверка, свързана със спазване на принципа на случаен избор на наблюдаващ прокурор.

Твърденията в медиите за незаконосъобразни действия на заместника на главния прокурор Галина Тонева също се проверяват в хода на дисциплинарната проверка, уточняват от прокуратурата.

Обвиненията в медиите са, че зам.-главният прокурор Галина Тонева е опънала чадър над енергийната мафия. Според публикация 12 дела за огромни далавери в сектора са били прекратени. Имало и няколко преписки, присъединени към въпросните дела. Почти всички са срещу НЕК, но има и срещу ТЕЦ „Марица-изток 2”, Мини „Марица-изток”, БЕХ, ДКЕВР, МИЕТ.

Преписките са част от гигантска корупционна схема, посочена от антикорупционната комисия, срещу тримата прокурори – Георги Тафров, Христо Граматиков и Стойчо Ненков. Самата Тонева обясни пред журналисти, че действително е подписвала заповед на бланка на главния прокурор и затова е получила разрешение лично от него – тогава Борис Велчев. Така тя опроверга информацията, че е иззела функциите му, съобщава bTV.

Тонева бе категорична, че не е нарушила случайния принцип за разпределение на делата, а ги е препратила на екип на прокурори. Тя уточни, че не става въпрос за 12 дела, а за 12 области в енергетиката, по които има около 20 дела. По тях работят двама прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Тонева призна, че някои от тях може да се прекратени, но със сигурност не всичките, и тъй като разследванията в тази област са трудни, по голяма част от тях все още се работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:48 | 12.09.22 г.
fallback